Nederlandse bouwbedrijven mogen uitzendkrachten niet meenemen naar Duitsland

Nederlandse bouwbedrijven moeten bij klussen in Duitsland hun uitzendkrachten bij de grens achterlaten. Dat gaat vaak om zeker de helft van hun personeel. De Duitse overheid heeft definitief besloten om ook voor buitenlandse ondernemingen te laten gelden dat uitzendkrachten en payrollconstructies verboden zijn. Maar de strijd is nog niet gestreden, zegt belangenorganisatie Nedubex.

Eigenlijk is het niets nieuws. De Duitse cao voor bouwbedrijven verbiedt al sinds 2002 het gebruik van uitzendkrachten en payroll-constructies. Dit om genoeg loon voor werknemers te kunnen waarborgen.

Toch heerste er al meer dan 10 jaar lang onduidelijkheid onder Nederlandse bedrijven. Echte controle was er nooit en diverse juristen interpreteerden de maatregel op verschillende manieren. En dus namen Nederlandse bedrijven altijd wel een paar uitzendkrachten mee, vertelt directeur Ruud Doek van Nedubex. Een stichting die advies geeft aan Nederlandse bouwbedrijven die willen werken in Duitsland.

Helft personeel mag niet naar Duitsland

Twee advocatenkantoren die Nedubex regelmatig benaderde zeiden beide iets anders, vertelt Doek. “De enige manier om echt duidelijkheid te krijgen was om het te vragen aan de Duitse overheid. Binnen 14 dagen hadden we bericht terug met daarin de mededeling dat het definitief verboden is. Dit heeft verstrekkende gevolgen.”

Volgens Doek zitten er veel Nederlandse bedrijven uit de infrastructuursector in Duitsland. “Er is veel vraag vanuit Duitsland en tegelijk Nederlandse bedrijven lang niet altijd vast personeel in dienst. Door de crisis heeft een groot deel van de bedrijven veel van hun vaste krachten ontslagen.”

Volgens Doek gaat het om zo’n 10 bedrijven die dagelijks in Duitsland werkzaam zijn met ten minste 30 man personeel waarvan de helft uitzendkracht is. “Zij mogen dus de helft van hun mensen officieel niet inzetten over de grens. En dat is dan nog alleen nog maar de infrastructuursector.”

Aanvechten

Zo lijkt Nedubex in Duitsland het deksel op de neus te krijgen door de navraag bij de Duitse overheid. Het kon niet anders, zegt Doeks. “Dit was de officiële weg om er achter te komen hoe het nu echt zit. Maar definitief is het voor ons niet”

Nedubex wil afwachten tot de eerste controles en boetes komen die weer kunnen worden voorgelegd aan een rechter. Dit wil de belangenorganisatie dan gaan aanvechten. “Tot aan het Europees Gerechtshof toe. Het is vooralsnog afwachten of de controle door deze uitspraak strenger wordt.”

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door: