Nederlanders en Duitsers werken het minste aantal uur van alle OESO-landen

Een werknemer in Duitsland werkt in één jaar nog geen 1.400 uur, bijna alle lidstaten van de OECD maken meer uren. Alleen Nederlanders werken nog minder. In Zuid-Europese crisislanden hebben veel mensen noodgedwongen een tweede of zelfs een derde baan. Een verklaring voor de lage positie van Nederland en Duitsland is het hoge aantal deeltijdwerkers.

Duitsland en Nederland bungelen onderaan de lijst met gemaakte arbeidsuren. Dat laat een internationale vergelijking zien onder OESO-landen, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. De statistici van Statista hebben het in een grafiek gezet voor Zeit Online. Volgens deze cijfers maakte een werknemer in Duitsland gemiddeld 1.393 uur per jaar. Alleen in Nederland werd er met 1.384 uur nog minder gewerkt. De cijfers komen uit 2012, jongere gegevens zijn er niet.

Niet alle OESO-leden zijn in deze grafiek opgenomen. Het gaat om Europese leden en enkele belangrijke industrielanden.

De OESO-data laten de daadwerkelijk gewerkte uren zien, waaronder betaalde en onbetaalde uren worden meegerekend. Ook tweede en derde banen tellen mee. Vooral in crisislanden als Griekenland en Spanje zorgt dit voor veel meer uren dan in de Noord-Europese landen als Nederland en Duitsland. Veel Grieken en Spanjaarden hebben noodgedwongen een tweede of zelfs een derde baan om financieel rond te komen. Dit is in Nederland en Duitsland veel minder vaak het geval.

Langere werkweek of minder vakantie

Bij andere landen komt het hoge arbeidsuren hoger uit omdat de wettelijke werkweek langer is dan in Nederland en Duitsland. Of het is domweg de gewoonte om meer uren te maken. Ook zijn er landen waar werknemers minder vakantiedagen kunnen opnemen en zijn er minder wettelijke vakantiedagen. Dat verklaart bijvoorbeeld de hoge positie van landen als de VS en Japan.

Veel deeltijd

Een andere verklaring voor de lage notering van Nederland en Duitsland is het relatief hoge aantal mensen met een deeltijdbaan. Daardoor valt het cijfer ook lager uit. Gemiddeld werkten de werknemers in OESO-landen in 2012 1.769 uur per week. Ook werken Nederlanders efficiënter in vergelijking met andere landen.

In totaal zijn de werknemers in OESO-landen de afgelopen jaren beduidend minder gaan werken. In 2000 maakte men gemiddeld nog 1.843 uur per jaar. Uitgaande van 45 werkweken per jaar werkte men gemiddeld 1,5 uur minder, aldus de OESO.

Duitslandnieuws over werkgelegenheid

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.