Kolencentrale Eemshaven van Essent half jaar later aan het werk dan gepland

De opening van de steenkolencentrale dat Essent bouwt in het Groningse Eemshaven is met een half jaar vertraagd. Dat meldde het Duitse moederbedrijf RWE woensdagmiddag op een persconferentie in Essen. De Duitse energiereus wil bovendien in eigen land meer gascentrales stilleggen omdat ze niet meer rendabel zouden zijn.

Energiebedrijf bouwt in het Groningse Eemshaven aan een nieuwe kolencentrale. Het Duitse moederbedrijf RWE deelde woensdagmiddag tijdens het bekend maken van de kwartaalcijfers mee dat de geplande opening van halverwege en eind dit jaar zeker met een half jaar moet worden uitgesteld. Volgens de financieel directeur van RWE Bernhard Günther is de oorzaak van de vertraging schade aan een ketel, meldt Handelsblatt. De oorzaak ervan wordt onderzocht. Eemshaven moet een vermogen krijgen van 1,6 gigawatt: daarmee kunnen 2,5 miljoen huishoudens van stroom worden voorzien.

Vergunning afgewezen

De nieuwe centrale in Eemshaven dreigt bovendien te worden stilgelegd door de rechter. Dat overwegen althans natuurorganisaties Greenpeace en Natuur & Milieu, schreef De Volkskrant in april. De organisaties zeiden dit in reactie op de uitspraak van de Raad van State, die de natuurvergunning heeft afgewezen.

Protest van Greenpeace tegen de kolencentrale in 2011.

Volgens de uitspraak kan de centrale mogelijk later wel van start gaan, als de betrokken partijen binnen een half jaar alsnog onderzoek doen naar het effect van de uitstoot van stikstof en kwik van de centrale. De organisaties willen daar niet op wachten.

Meer centrales stilgelegd

De kwartaalcijfers van RWE zijn ronduit beroerd. Het energieconcern zag de nettowinst met een kwart terugvallen naar 995 miljoen euro. Deels heeft het bedrijf de slechte cijfers aan zichzelf te danken. Het duurde lang voordat het concern de politiek volgde in de omslag naar duurzame energie.

Tijdens de presentatie had RWE woensdag nog meer slechte berichten voor de aandeelhouders. Doordat het op één na grootste energiebedrijf van Duitsland voorrang moet verlenen aan duurzame energie, worden conventionele centrales zo inefficiënt gebruikt dat ze steeds minder rendabel zijn.

Volgens financieel directeur Günther komt daar bovenop nog de lage prijs op de energiemarkt. RWE wil daarom meer centrales stilleggen dan bekend was. Het bedrijf waar de Nederlander Peter Terium aan het roer staat wil voor 7,4 gigawatt van het net halen. Oorspronkelijk ging het om 6,6 gigawatt. Het gaat vooral om gascentrales die duurder in gebruik zijn dan kolencentrales.

Energiewende

In 2022 moet Duitsland het stellen zonder kernenergie. Na de kernramp uit 2011 in de Japanse stad Fukushima koos Duitsland voor een radicale koerswijziging: een Energiewende moest ervoor zorgen dat duurzame bronnen de plaats van kernenergie zouden innemen. Sindsdien wordt in Duitsland verwoed gebouwd aan nieuw installaties van windmolens en worden zoveel mogelijk daken voorzien van zonnepanelen.

Duitslandnieuws over de Energiewende

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.