[LIVE] Proces Hoeneß: Bayern München-baas veroordeeld tot 3,5 jaar

Uli Hoeneß moet de gevangenis in. De rechter veroordeelde hem vanmiddag tot 3,5 jaar cel. Daarmee erkent de rechtbank zijn zelfaangifte niet. De belastingschuld van Hoeneß bleek vele malen groter dan gedacht. Zo groot dat de rechter de voorzitter van Bayern München niet met een voorwaardelijke straf naar huis wilde sturen.

++ Live ++

  • 14.22 uur: Hoeneß en justitie hebben één week om in beroep te gaan.
  • 14.11 uur: Uli Hoeneß wordt veroordeeld voor 3,5 jaar gevangenisstraf.
  • 13.53 uur: Aanklager Achim von Engel heeft nu een eigen fanpagina op Facebook. Daar wordt hij de ‘Hoeneß-Hunter genoemd.
  • 12.30 uur: Raad van Toezicht van Bayern München buigt zich na het vonnis vanmiddag over de toekomst van voorzitter Uli Hoeneß. Dat zegt voorzitter en Volkswagen-baas Martin Winterkorn.
  • 11.29 uur: In zijn pleidooi zegt advocaat Feigen twee dingen: eigenlijk, zo argumenteert hij, zou de zelfaangifte door de rechtbank moeten worden erkend waarmee het hele proces tegen Hoeneß kan worden beëindigd. Wanneer dat wegens formele redenen niet kan, dan zou een voorwaardelijke straf op zijn plaats zijn, zegt hij. Volgens de advocaat is Hoeneß een sociaal geëngageerde ondernemer die nu weer op het eerlijke pad terugkeert.
  • 11.22 uur: Nu pauze tot aan 14.00 uur, daarna volgt waarschijnlijk de uitspraak
  • 11.20 uur: Slotwoord Hoeneß: ik had het niet beter kunnen uitdrukken dan mijn advocaat
  • 11.13 uur: Advocaat Hoeneß pleit voor een voorwaardelijke straf
  • 10.25 uur: Aanklager eist 5 jaar en 6 maanden gevangenisstraf, hij hecht geen waarde aan zelfaangifte

Proces Hoeneß

Maandag begon het proces in München met een berouwvolle Hoeneß. Hij vertelde de rechter dat de aanklacht niet klopt. De oud-voetballer had niet 3,5 miljoen euro verstopt op een Zwitserse bankrekening, maar 18,5 miljoen. De schok in Duitsland was groot, maar door de schijnbaar eerlijke opstelling van Hoeneß leek de publieke opinie zich nog niet tegen te keren.

Geen 3,5 maar 27,2 miljoen

Maar al snel kreeg het verhaal een geheel andere wending. De getuigen die werden opgeroepen, allen belastingexperts, gaven al snel aan dat Hoeneß helemaal niet eerlijk was. De man die ‘schoon schip wilde maken’, had nog veel meer achter gehouden. Niet 18,5 maar 23 miljoen zou het zijn, beweerde de eerste getuige. De geloofwaardigheid over het berouw begon te wankelen, maar kreeg een genadeslag toen de tweede getuige bewees dat het om 27,2 miljoen euro bleek te gaan. Hoeneß kon het enkel bevestigen.

Media rekent af

De Duitse pers is inmiddels helemaal klaar met de worstenfabrikant en de man achter het huidige succes van Bayern München. Zowel de boulevardpers als de serieuze media schrijven hem op de voorpagina’s af.

Kranten als Bild en taz zijn helemaal klaar met Hoeneß. Foto: Spiegel Online
Kranten als Bild en taz zijn helemaal klaar met Hoeneß. Foto: Spiegel Online

De voorzitter van Bayern München kreeg al een stortvloed aan kritiek van politici over zich heen. Bondsdagleden stelden dat hij moet aftreden.

Vrijspraak of tralies 

Vanmiddag hoort Hoeneß of hij wordt vrijgesproken of dat hij straf krijgt. Vrijspraak is nog altijd mogelijk, want het Duitse icoon gaf zichzelf immers aan. De vraag is of de Duitse rechter dat meeweegt, want de oud-voetballer wist dat het magazine Stern er bovenop zat. Om de journalisten voor te zijn, gaf hij zichzelf een jaar geleden aan bij de fiscus.

Snelste aanvaller nu verdediger

Daarom hoopt de verdediging vooral op een voorwaardelijke straf met misschien daarbij een boete. Werd een week geleden nog gedacht dat een gevangenisstraf onwaarschijnlijk zou zijn, nu liggen de kaarten heel anders. De man die ooit de snelste aanvaller van Europa was – hij liep 100 meter in 11 seconden – moet nu vol in de verdediging. Hij kan maximaal voor 10 jaar in het gevang verdwijnen.

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandniews nieuwsbrief

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.