Nederlands hedgefonds biedt op in zwaar weer verkerend Duits windenergiebedrijf Prokon

Er is interesse vanuit Nederland op het Duitse windenergiebedrijf Prokon dat afgelopen week het faillissement aan heeft gevraagd. Het hedgefonds Exchange Investors uit Amsterdam wil volgens persbureau Reuters een bod uitbrengen. Carsten Rodbertus, de drijfkracht achter Prokon stuurt op het verkopen van enkele windparken en zegt dat zeker vijf partijen zich hebben gemeld.

Vanuit Dubai vertelde ceo Frank Scheunert van het Nederlandse hedgefonds Exchange Investors aan persbureau Reuters dat hij ‘binnen ongeveer twee weken’ een concreet bod op tafel zal leggen. Hij wil een bod doen op ‘Genussrechten’, een effectenvorm zonder stemrecht waarbij in een faillissement de certificaathouder achteraan in de rij crediteuren staat. In totaal hebben ongeveer 75.000 beleggers voor een bedrag van 1,4 miljard euro aan Genussrechten van Prokon gekocht.

Zwaar weer

Begin dit jaar kwam het bedrijf dat investeert in biomassa en 52 windmolenparken in zwaar weer. Het geld op de lopende rekening raakte op, waardoor rekeningen tot april kunnen worden betaald. Met het aanvragen van het faillissement verschaft het et bedrijf uit Itzehoe in Sleeswijk-Holstein zich even lucht, doordat hierdoor de Duitse overheid de komende drie maanden de lonen door betaalt.

De Genussrechten zijn tot nu toe niet verhandelbaar waardoor er geen marktwaarde is, schrijft het Financieele Dagblad. Volgens Reuters zijn er wel enkele effectenhuizen die een handelsplatform willen opzetten. Maar de Nederlandse hedgefonds ceo Scheunert heeft ‘zeker geen 1,4 miljard euro over’ voor de Genussrechten.

Carsten Rodbertus, het markante gezicht van Prokon, stelt dat zeker vijf partijen interesse tonen. Zelf wil hij een definitief faillissement afwenden door enkele windparken te verkopen. De Duitse energiereuzen Eon en RWE hebben al laten weten geen interesse te hebben.

Persconferentie met Carsten Rodbertus van afgelopen week.

Een bedrijf dat interesse toont in het overnemen van windparken is de Hamburgse duurzame energie-exploitant Capital Stage. “Dat hoort nu eenmaal bij ons bedrijf”, zei een woordvoerder vlak voor het weekend tegen Spiegel Online.

227 miljoen teruggehaald

Prokon wist de afgelopen jaren een indrukwekkende hoeveelheid van 1,4 miljard euro aan Genussrechten te verzamelen door middel van stevige reclamecampagnes op bussen, televisie en huis-aan-huisfolders. Jaarlijks zouden aandeelhouders 8% rente krijgen. Toen het bedrijf aankondigde hier niet aan te kunnen voldoen, haalden aandeelhouders voor 227 miljoen euro terug. Het geval Prokon heeft er in de Duitse politiek al toe geleid dat men nadenkt over een verbod op risicovolle beleggingsproducten.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.