Duitse bierbrouwers maakten krat bier een euro duurder; ze krijgen 106 miljoen euro boete

Een paar van de bekendste Duitse bierbrouwers Veltins, Warsteiner en Krombacher moeten de portemonnee trekken. De Duitse mededingingsautoriteit heeft een geldboete opgelegd van 106,5 miljoen euro omdat de fabrikanten verboden prijsafspraken zouden hebben gemaakt. Ze maakten een krat bier een euro duurder.

Sinds maart vorig jaar liep er een onderzoek naar de brouwers Bitburger, Krombacher, Veltins, Warsteiner (landelijk) en Barre (regionaal). Nu heeft de mededingingsautoriteit een flinke boete opgelegd. Ook tegen zeven personen worden maatregelen getroffen, ze worden persoonlijk verantwoordelijk gehouden voor de afspraken. Het kartel zorgde voor hogere consumentenprijzen voor bier in flessen en uit de tap.

Beck’s kroongetuige

De kartelvorming kwam aan het licht, nadat de brouwer van Beck’s Anheuser-Busch InBev Germany Holding GmbH er mee naar justitie stapte. Zij blijven daarom als kroongetuige verschoond van een boete. De genoemde brouwers hebben nu een schikking getroffen met justitie. Het onderzoek loopt nog naar twee brouwerijconcerns en vier regionale brouwerijen. Hun namen zijn nog niet bekend gemaakt.

Krat euro duurder

Volgens Andreas Mundt, voorzitter van de Duitse mededingingsautoriteit, konden de afspraken bewezen worden, zei hij maandagmorgen tegen de verzamelde pers. “De afspraken werden overwegend telefonisch gemaakt.” Voor bier in fusten werden tussen 2006 en 2008 prijsverhogingen van 5 tot 7 euro per hectoliter afgesproken. In 2008 werd overeengekomen dat een krat bier van 20 flessen (0,5 liter) een euro duurder moest worden. Zonder de schikking waren de boetes waarschijnlijk een stuk hoger uitgevallen.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.