
Om de energietransitie te laten slagen is meer zonne-energie nodig. De provincie Noord-Brabant presenteert in Duitsland een innovatief netwerk in de solar maakindustrie dat met perovskiet een nieuwe generatie zonneceltechnologie ontwikkelt, waarmee efficiëntere zonnepanelen kunnen worden gemaakt.
De solar maakindustrie rond Noord-Brabant zoekt partners in Duitsland om deze ontwikkeling te versnellen. Daarom presenteerde een collectief uit dit ecosysteem zich op de grootste beurs voor zonne-energie ter wereld, de Intersolar in München.
Brabantse solar maakindustrie maakt met perovskiet efficiëntere zonnepanelen
Met perovskiet ontstaat een nieuwe generatie zonneceltechnologie die de opbrengst van zonnepanelen sterk kan verhogen. Het Nederlandse ecosysteem uit Noord-Brabant is tijdens de Intersolar in München op zoek naar Duitse partners om samen de PV-maakindustrie terug naar Europa te halen.
Paul Gosselink begeleidt als programmamanager bij de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) de Nederlandse bedrijven. Hij ziet veel kansen in Duitsland. “Wij willen een perovskiet folie leveren, dat men zelf op een dak of een gevel kan bevestigen. We hebben de machines die deze folie kan maken. Dit kan voor Duitse bedrijven aanleiding zijn om hun eigen business mee te creëren.”
Zo’n bedrijf is SALD, van CTO Erik Kremers. “Wij kunnen die dunne lagen aanbrengen op zonnecellen of op batterijen om uiteindelijk de efficiency te verbeteren of ze goedkoper te kunnen produceren.” Sald heeft veel Duitse toeleveranciers, zegt hij. “Het is een hele fijne en betrouwbare keten.”
Een andere deelnemer aan de stand is BIPV.world, een bedrijf dat zonnepanelen in gebouwen integreert, vertelt Ralph Dankers. “Wij specialiseren ons in gevels.” De Intersolar is een mooi ontmoetingspunt voor de sector, merkt hij. “Ik kom veel internationale collega’s tegen met wie je ook samen kunt optrekken om nog meer impact te creëren.”
Grote technologiebehoefte
Ook Peter Toonssen van onderzoeksinstituut TNO ziet veel gezamenlijke kansen voor Duitsland en Nederland. “Veel gebouwen en infrastructuur worden nog niet gebruikt om zonne-energie mee op te wekken. Dus de technologie behoefte in Duitsland is enorm. Daar kunnen wij als ecosysteem in Brabant
Nederland in voorzien.”
Mark Koppers begeleidt namens de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) bedrijven naar de Duitse markt. “Het gaat om zichtbaarheid, we willen in Duitsland laten zien wat onze kwaliteiten en onze expertise is.”
Het doel is om de solar maakindustrie weer terug te halen naar Europa, zegt Gosselink van de BOM. “Daarom willen we op de Intersolar laten zien waar we mee bezig zijn.” De techniek is nieuw, maar het gaat om een ontwikkeling voor de lange termijn, zegt hij. “Met heel veel bedrijven willen we de verbinding maken tussen de bouw en de solar maakindustrie. Dat laten we hier samen zien.”
Ecosysteem solar maakindustrie in Noord-Brabant
Vier bedrijven en organisaties uit dit ecosysteem – Kameleon Solar, BIPV.world, Sald en kennisinstituut TNO – presenteren zich op een gezamenlijke stand die mogelijk is gemaakt door de Brabantse Economische Ontwikkelingsmaatschappij (BOM).
Het is de taak van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) om geïnteresseerde bedrijven met elkaar in contact te brengen. Wil je kennismaken met de bedrijven in het Brabantse ecosysteem of meer weten over zonnepanelen met perovskiettechnologie, neem dan contact op met Paul Gosselink en Mark Koppers van de BOM.