Innovatielab Connectr voor energietransitie in Arnhem ook open voor Duitse initiatieven

Connectr Energy Innovation Lab is de nieuwe plek in de regio Arnhem waar studenten, onderzoekers, ondernemers en beleidsmakers de duurzame energiesector willen stimuleren. Inbreng uit Duitsland is welkom.

Begin deze zomer nodigden de gemeente Arnhem, hogeschool HAN, Kevin Rijke (directeur IPKW), Christianne van der Wal (gedeputeerde Provincie Gelderland) en Sigrid Helbig (directeur The Economic Board Arnhem – Nijmegen – Wageningen) bedrijven en instellingen uit om deel te gaan nemen aan het Connectr Energy Innovation Lab.

De online kennismaking bestond uit een toelichting op de plannen en uit de uitnodiging aan ondernemers, onderzoekers en studenten om zich te gaan vestigen en onderdeel te worden van een meerjarig innovatieprogramma op de onderwerpen waar Arnhem en Gelderland al sterk in zijn: waterstof- en brandstofceltechnologie, slimme energienetten en schone mobiliteit.

‘Energieproject’ reikt verder dan Arnhem en de regio

De reden waarom gemeente Arnhem investeert in dit initiatief is volgens wethouder Jan van Dellen omdat het versnelling brengt “en dat is nodig, want we hebben niet zoveel tijd”. Het gaat om de opleiding en het behoud van energietalent, om versnelling van de energietransitie én om nieuwe banen. “We brengen hier mbo en hbo en universitaire opleiding en onderzoek op één plek bij elkaar, mét alle partijen die een product van idee tot toepassing in praktijk kunnen brengen. Voor de regio Arnhem, maar ook internationaal”.

Voor bedrijven toegang tot kennis, menselijk kapitaal en netwerk

Sigrid Helbig, directeur The Economic Board Arnhem – Nijmegen – Wageningen, lichtte toe waarom het voor bedrijven een must is om in te stappen: “Als bedrijf actief op waterstof- en brandstofceltechnologie en technologie voor slimme energienetten en aandrijfsystemen voor schone mobiliteit wil je toegang tot kennis, je wilt kunnen proefdraaien binnen de wet- en regelgeving, kunnen doorgroeien, toegang hebben tot human capital en ondernemingskapitaal en dan is Connectr dé landingsplaats in de regio, nee in Nederland en met de ambitie die we hebben in een aantal jaren van Europa.”

Connectr Energy Innovation Lab open voor internationale inbreng

Bedrijven, onderwijsinstellingen en studenten, advies- of onderzoeksbureaus of andere partijen actief in de energietransitie die geïnteresseerd zijn in de samenwerking met Connectr kunnen contact opnemen via e-mail en meer informatie vinden op de website. Lees hier het hele verhaal in het Nederlands en in het Duits.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Connectr versnelt de energietransitie via een innovatieprogramma, een innovatielab, gedeelde faciliteiten en een kernorganisatie. Innovaties worden direct door Connectr getest, gedemonstreerd en in de praktijk gebracht en groeien van daaruit verder. Door impact te hebben op zowel de energietransitie als de (regionale) economie en menselijk kapitaal te koppelen aan technologie, zorgen we voor duurzame oplossingen.