D-Talk: Duitsland trekt miljarden uit voor waterstof en dat biedt kansen voor Nederlandse bedrijven

Waterstof is voor de industrie nodig om de klimaatdoelen te halen. DNHK-directeur Günter Gülker vertelt in de nieuwe aflevering van D-Talk waarom Nederland en Duitsland elkaar hard nodig hebben in deze ontwikkeling.

In de videoserie D-Talk van Duitslandnieuws.nl en de Duits-Nederlandse Handelskamer behandelen experts relevante achtergronden bij het nieuws. De onderwerpen zijn gericht op ondernemers en beleidsbepalers voor wie Duitsland van doorslaggevend belang is. In de tweede aflevering praten moderator Derk Marseille en directeur Günter Gülker van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) over de laatste ontwikkelingen rond waterstof dat nu hoog op de agenda staat in Duitsland.

9 miljard euro subsidie voor waterstof in Duitsland

In het meest recente conjunctuurpakket van de Duitse regering, wordt 9 miljard euro uitgetrokken voor waterstof, vertelt DNHK-directeur Günter Gülker tijdens D-Talk. “Duitsland zet echt in op deze energiedrager om een boost te geven aan de Energiewende.” Ondanks dat veel ontwikkelingen nog in de kinderschoenen staan, kunnen ook Nederlandse ondernemers hiervan profiteren, zegt hij. “We hebben in Nederland veel ervaring op het gebied van gas. Deze industrie kan dit volop inzetten.”

Ook ziet Gülker kansen op het gebied van mobiliteit en de inzet van vloeibare waterstof voor schepen. “De speciale scheepsbouw hiervoor hebben we in Nederland vrij sterk. Ook is waterstof toepasbaar in vrachtwagens en bussen, die kennis hebben we ook in huis. Verder wordt het steeds belangrijker”

Bekijk de video:

 

De grootste kans ziet de DNHK-directeur in de strategische positie van Nederland. “Aan de Noordzee gelegen kunnen we een mooie hub worden voor waterstof vanuit de hele wereld. Met pijpleidingen vanuit Rotterdam of Groningen richting Duitsland.” Juist op dit thema hebben beide buurlanden elkaar hard nodig, zegt hij. “Met enkel groene waterstof uit Duitse productie gaan we het niet redden. Nederland is hierbij nodig. Daarom zijn hier ook samenwerkingsverklaringen voor getekend door beide regeringen.”

D-Talk over 5G

Bekijk de eerste aflevering over 5G

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.