Bij toptrends als Cybersecurity en Artificial Intelligence staat Duitsland open voor Nederlandse inbreng

#Digitalisierung is dagelijks trending binnen de Duitse social media. Het thema leeft dus, en in de praktijk kunnen Duitsland en Nederland elkaar goed vooruit helpen in cybersecurity en artificial intelligence (AI). Ontdek tijdens de Duitslanddag op woensdag 25 maart in Utrecht hoe de kansen er in de praktijk uitzien.

Nederland hoort bij de Europese top op diverse gebieden van digitalisering, zoals Cybersecurity en Artificial Intelligence. Dat valt op bij de Duitse industrie en politiek. De nieuwsgierigheid naar de Nederlandse aanpak was goed te merken bij de delegatiereis van grote Duitse fabrikanten afgelopen zomer naar onder meer Eindhoven. Tijdens de Duitslanddag op 25 maart in Utrecht vertellen experts van RVO, FME en de Nederlandse ambassade in Duitsland tijdens workshops hoe ondernemers hier praktisch op in kunnen spelen.

Tijdens de Duitslanddag wordt in speciale workshops rond Cybersecurity en Artificial Intelligence dieper op deze thema’s ingegaan. Manager exportadvies Alexandra Sierra van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) merkt keer op keer weer hoe de Duitse productie en Nederlandse innovatie elkaar goed kunnen aanvullen in digitale projecten. “Op een aantal punten is Nederland in de digitalisering verder dan de Duitse industrie. Wanneer Duitse bedrijven de juiste Nederlandse partners vinden, dan kunnen zij een aantal ontwikkelingen aanmerkelijk versnellen.”

Nederlanders hebben praktijkervaring in cybersecurity

Nederlandse partijen in cybersecurity zijn om verschillende redenen interessant voor Duitse bedrijven, weet Peter Möhring. Als voorzitter van het Sicherheitsnetzwerk München, de branchevereniging voor cybersecurity in Beieren, ontving hij de afgelopen jaren diverse Nederlandse delegaties. “De ervaring die Nederlandse bedrijven hebben opgedaan in samenwerken tussen overheden, onderwijs en het bedrijfsleven is heel interessant. Waar in Duitsland over bepaalde thema’s weliswaar op bijzonder hoog niveau enkel nog in de theorie wordt gewerkt, hebben de Nederlanders praktijkervaring. Zij weten hoe je het goed omzet, daar kunnen wij veel van leren.”

Ook interessant voor Duitse bedrijven is dat Nederland het ideale formaat heeft als pilotmarkt, volgens Möhring. “Je hebt er alles wat nodig is voor een goede test. Een nieuwe technologie moet de tijd en ruimte krijgen om zich te ontwikkelen, in combinatie met een positieve bereidheid om dat te steunen. Dat lukt in Nederland bijzonder goed omdat er de juiste mentaliteit hiervoor aanwezig is. Er is de durf om iets nieuws te proberen en het lef om uit fouten te leren.”

Een ander interessant verschil trof Möhring op academisch niveau aan. “In Nederland wordt cybersecurity niet puur als een technisch onderwerp beschouwd, maar ook vanuit sociologisch en psychologisch perspectief bekeken. Het zou erg mooi zijn als Nederlandse universiteiten als Delft en Leiden dit meer in Duitsland kunnen inbrengen, want zij zijn hier extreem ver in. Mijn grote wens is het samen opzetten van onderzoeksprojecten tussen beide landen.”

Duitsland zoekt specifieke kennis en kunde

Door de digitalisering groeit de vraag naar cybersecurity in Duitsland sterk. De Duitse cybersecurity markt is behoorlijk competitief en Duitse klanten geven vaak de voorkeur aan lokale partijen. In opdracht van RVO heeft het Consulaat-Generaal in Munchen recent een sectorstudie uitgevoerd over kansen en barrières voor de Nederlandse cybersecurity sector in Zuid-Duitsland. De resultaten hiervan worden tijdens de workshop op de Duitslanddag gepresenteerd.

Uit het rapport blijkt dat ondanks de sterke concurrentie er zeker kansen liggen in Duitsland. “Men zoekt internationaal naar specifieke kennis en kunde, bijvoorbeeld op het gebied van defence, managementsystemen voor informatiebeveiliging (ISMS) en de interactie tussen mens, organisatie en techniek. Het Nederlandse cybersecurity ecosysteem heeft de expertise om dit te leveren, anderzijds heeft ook het Nederlandse veld behoefte aan kennis en kunde uit Duitsland.”

Marktstudie naar kansen in Artificial Intelligence (AI)

Zowel in Duitsland als in Nederland wordt hard gewerkt aan innovatie rond kunstmatige intelligentie (AI). Hierin zijn Nederlandse ondernemers geholpen met Duitse partners, stelt Sierra van de DNHK. “De Duitse machinebouw is wereldberoemd en kan ook veel goeds voor Nederlandse bedrijven betekenen.”

Tijdens de workshop presenteert Bart Sattler van de Nederlandse Ambassade in Berlijn een kort overzicht van AI in Duitsland. Ook wordt een marktstudie toegelicht, die de ambassade en RVO door het Fraunhofer Instituut laten uitvoeren om de kansen in Duitsland voor Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen in kaart te brengen. “De kansen zijn enorm, maar hoe verzilver je die als bedrijf in de technologische industrie? Waar liggen de kansen en waar start je?” Deze vragen staan centraal tijdens de interactieve Workshop AI. Aansluitend presenteren Mark Peters van IJssel Technologie en Ronald Teijken van IBM vanuit het FME Platform ‘AI for Industry’ de kansgebieden voor toepassing van AI binnen je bedrijf, aangevuld met praktijkvoorbeelden.

Cybersecurity en Artificial Intelligence: Aanmelden voor de Duitslanddag 2020

Kom naar de vierde editie van de Duitslanddag op woensdag 25 maart 2020 in de Fabrique in Utrecht. Meer informatie en aanmelden.

Parallel vindt ook het Holland High Tech Voorjaarsevenement 2020 als onderdeel van de Duitslanddag. Keynotespreker is Manon van Beek (CEO TenneT Holding).

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
DNHK

De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) is met meer dan 1.500 leden het grootste Nederlands-Duitse zakennetwerk en ondersteunt al 115 jaar ondernemingen bij hun activiteiten op de buurmarkt.