Deze 8 concrete kansen ziet de Nederlandse hightech in Duitsland

Waar deze week in Duitse media werd gesomberd over banenverlies door de opkomst van de elektrische auto, ziet de Nederlandse hightech sector juist volop mogelijkheden voor nauwere samenwerking in Duitsland. De 8 kansen zijn gebundeld in het HTSM-Duitslandplan van Holland High Tech.

De Nederlandse hightechindustrie (verzameld in de topsector High Tech Systemen & Materialen HTSM) bundelt hun kennis en krachten in een gezamenlijk Duitslandplan om nauwer samen te werken met Duitsland. Niet alleen als handelspartner, maar juist ook als technologie- en innovatiepartner. Het plan is een aanzet voor een meerjarige hightech programmering Nederland-Duitsland, en is vandaag gepubliceerd. Bekijk het HTSM Duitslandplan [PDF]

De ambitie van de topsector HTSM is om de komende jaren te groeien. Dat betekent niet alleen handelspartner van Duitsland te zijn, maar ook om steeds meer de technologie- en innovatiepartner voor Duitsland te worden. Marc Hendrikse, boegbeeld van de topsector HTSM: “Duitsland is het grootste exportland voor Nederland. Nederland wil er nu voor zorgen dat Duitsland ook op het gebied van innovatie voor Nederland kiest en niet voor andere landen”.

Het is nu het juiste moment om deze ‘groeistap’ te zetten, aldus de branchevertegenwoordigers. De traditionele industrie in Duitsland is volop in verandering. En Duitsland kan ondersteuning gebruiken bij grote maatschappelijke omwentelingen zoals de Energiewende en Digitalisierung.

Carina Weijma, namens HTSM internationaal: “Duitsland vindt de Nederlandse systeemkennis belangrijk en waardeert de Nederlandse cultuur van experimenteren, het publiek-privaat samenwerken en de praktische uitwerkingen zoals bijvoorbeeld in fieldlabs. Als Duitsland de focus legt op technologische groei, kan de Nederlandse hightechsector de toepassingen hiervoor ondersteunen.”

Nederlandse branches moeten samen optrekken

In het Duitslandplan staat het woord ‘samen’ centraal. Aan de ene kant door de onderlinge afstemming tussen de Nederlandse hightech branches te vergroten, en aan de andere kant door steeds vaker samen met Duitse partners aan projecten te werken op gebieden waar Nederland en Duitsland elkaar kunnen versterken.

Het plan toont diverse voorbeelden van technologieën waar de Nederlandse hightech branche al ver mee is. Neem slimme laadpalen en het teruggeven van energie aan het grid. Of de nauwe samenwerking binnen het Nederlandse composietencluster op lichtgewicht materialen, nodig voor de automotive en de lucht- en ruimtevaartindustrie.

Lees ook de andere voorbeelden en bekijk de Duitsland-kaart met de kansrijke handelsregio’s:

Nederlandse hightechinitiatieven in Duitsland. Beeld: Holland High Tech

HTSM-partners

De volgende hightech netwerkorganisaties werken nauw samen voor de doelstellingen zoals in het HTSM Duitslandplan omschreven: AutomotiveNL, Brainport Industries, CompositesNL, FME, Holland Semiconductors, Metaalunie, MinacNed, Netherlands Aerospace Group, NL Space en PhotonicsNL.

Samenwerking gebeurt in afstemming en publiek-private samenwerking met het Smart Industry Programma, de Nederlandse ICT sector, het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Innovatieraad van de ambassade in Berlijn.

Meer weten over technologie- en innovatiepartner Duitsland?

Kom naar het Holland High Tech Voorjaarsevenement op woensdag 25 maart. Centraal staan de businesskansen in Duitsland op het gebied van energie en digitalisering.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:

Bertus Bouwman (1986) laat het liefst het Duitsland zien dat je nog niet kent. Hij schrijft voor Duitslandnieuws over ondernemen, politiek en cultuur.