Podcast – In Duitsland kan een ehealth app worden vergoed via de verzekering

Duitsers kunnen binnenkort het gebruik van mobiele apps die je gezondheid verbeteren laten vergoeden door hen zorgverzekering. De minister van Volksgezondheid Jens Spahn is erin geslaagd om zijn omstreden ‘Digitalpaket’ voor de gezondheidszorg door de Bondsdag te krijgen. Dit kan e-health in Duitsland een enorme boost geven.

Een app laten vergoeden door je ziektekostenverzekering. Hoe zit dat?

Spahn heeft aangekondigd dat de ziektekostenverzekeraars in de toekomst de kosten zouden vergoeden van apps die patiënten bijvoorbeeld helpen om hun bloedsuikerspiegel te controleren of regelmatig medicijnen te nemen. Hiermee wil de minister stimuleren dat Duitsers minder fysiek naar de dokter gaan, en meer digitaal met hun gezondheid bezig zijn.

Hoe kreeg de minister dit voor elkaar? Duitsers zijn toch juist heel voorzichtig met hun privacy?

Investeringen in nieuwe apps mogen een jaar lang uit de zorgbudgetten worden betaald. In die tijd moeten de app-makers aantonen dat hun app daadwerkelijk helpt. Dat levert kritiek op, want de wetenschappelijke waarborging zou makkelijk te omzeilen zijn.

Verder vrezen mensen wie uiteindelijk de data in handen krijgt. De krant Die Zeit kopte ‘wie mag weten hoe ziek ik ben?’ Spahn zou met deze wet de weg vrij maken voor het grootschalig verzamelen van patiëntendata door verzekeringsmaatschappijen en onderzoeksinstellingen. Het gaat om het centraal vastleggen van leeftijd, geslacht, woonplaats en behandelingen. Dan kan je er vergif op innemen dat in heel Duitsland het woord ‘Datenschutz’ klinkt.

Van alle kanten klinkt de kritiek: patiëntendata is onvoldoende beschermd. Dat is met diverse apps nu al zo, bleek uit recent onderzoek. Zo zou data van een chatapp aan het buitenland zijn verkocht.

Hoe zit dit in Nederland?

In Nederland is het zeker niet vanzelfsprekend dat apps worden vergoed door de zorgverzekeraar. Uitzonderingen zijn online consults van een psycholoog, en diverse verzekeraars hebben bijvoorbeeld een hart-app in het pakket.

E-health en andere Podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.