
De Netherlands Business Support Offices (NBSO’s) zijn handelskantoren van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) in het buitenland die onderdeel zijn van het Nederlandse ‘Economisch Netwerk in Duitsland’. Naast de ambassade in Berlijn, de consulaten-generaals in München en Düsseldorf zijn er met Hamburg, Frankfurt am Main en Stuttgart drie NBSO’s in Duitsland.
Cchief representative Sigrid Streifer van NBSO Hamburg deelt haar ervaring uit de praktijk van zakendoen in Noord-Duitsland.
NBSO Hamburg als inhoudelijke en strategische partner in Noord-Duitsland
Niet iedereen zal het Netherlands Business Support Office kennen, wat doen jullie eigenlijk?
Het NBSO is er vooral om MKB Nederland te ondersteunen bij het betreden van de Duitse markt. De eerste stappen in je voorbereiding kun je al zetten via de instrumenten van de RVO. Wij zijn daarna vooral je inhoudelijke en strategische partner die direct over de regio Noord-Duitsland kunnen adviseren. Omdat we hier al meer dan tien jaar investeren in het netwerk, hebben we veel korte lijntjes met de politiek, het bedrijfsleven en wetenschappelijke instituten, waar ondernemers van kunnen profiteren.
Hoe help je dan precies?
De Duitse markt betreden is niet iets wat je zomaar doet. Het kost je snel al twee jaar om een goede strategie op te zetten. Wij helpen dan vervolgens met de verdiepingsslag. In principe kunnen ondernemers met alle vragen bij ons terecht. Soms weten we direct een antwoord, soms kunnen we je beter doorverwijzen naar een consultant. Bijvoorbeeld wanneer diegene het deelonderwerp beter kent, of wanneer het een complexer project blijkt te zijn.
Waar zit je uitdaging als Nederlandse ondernemer?
Dat is lastig voor Nederlanders, die over het algemeen graag met grote stappen snel thuis zijn. Nederlanders zijn heel resultaatgericht. Aan het begin van hun voorbereiding komen dan al vragen als ‘wie moeten we spreken’, en ‘wie is je salesmanager?’. Die snelheid kan Duitse gesprekspartners overrompelen. Bij een goede voorbereiding hoort ook dat je je oprecht inleeft in je gesprekspartner. Wanneer je te direct met dit soort vragen komt, dan voelt men zich niet serieus genomen. Een grote valkuil voor Nederlanders dat je je buurland snel onderschat. Omdat het zo dichtbij ligt denk je snel: zo groot kunnen de verschillen toch niet zijn? In de praktijk valt dit toch tegen.
Welk strategisch advies geef je?
Strategisch advies geven, betekent voor ons dat wij samen een heldere visie formuleren, de ambitie aanscherpen, de marktkansen in Noord-Duitsland in kaart brengen en al in het begin over vervolgstappen nadenken.
Waar moet je nog voor oppassen als Nederlander in Duitsland?
We krijgen met regelmaat de vraag of we even een introductie kunnen doen bij een groot bedrijf, het liefst bij de allerhoogste baas. Buiten het feit dat je er als nieuw contact uit het buitenland lastig tussenkomt, heb je er vaak veel meer aan om in te steken op een paar niveaus lager bij de meer operationele managers. Met hen kan je sneller aan de slag. Als je hen mee hebt, dan kunnen ze ook de chef overtuigen. Je bent ongemerkt snel een olifant in een porseleinkast wanneer je op korte termijn een bezoek op hoog niveau wilt organiseren.
Omdat wij bij het NBSO een diverse achtergrond hebben en de cultuur kennen, kunnen we hierin tegengas geven en ook het Duitse perspectief erbij vertellen. Dat is onze meerwaarde. Let ook op de Duitse context. Het heeft veel meer zin om je aan te sluiten bij een bestaand panel, congres of beurs, dan zelf een speciale handelsmissie op te tuigen. Op een bestaand event heb je vaak veel meer relevante netwerkpartners bijeen die ook nog eens ontspannen in de stemming zijn om kennis uit te wisselen.
Meer dan alleen de haven van Hamburg
De haven van Hamburg is natuurlijk wereldberoemd, wat is er nog meer te vinden?
Vanwege de haven draait het hier vanouds om maritieme onderwerpen. Maar nu zijn daar ook thema’s als waterstof en offshore wind bij gekomen, omdat ze allebei kunnen bijdragen aan de energietransitie. Verder heeft Hamburg met de ligging aan het water veel vergelijkbare uitdagingen. Nederlanders lopen wereldwijd voorop in duurzame stadsontwikkeling, zeker in combinatie met bouwen in een deltagebied. Daar liggen veel mogelijkheden.
En andere sectoren?
Hamburg heeft onder meer dankzij Airbus sterke industrieclusters in de lucht- en ruimtevaart. Belangrijke takken van industrie als het gaat om klimaatverandering. Dit werd onlangs al duidelijk tijdens de luchtvaartmissie met Hamburg Aviation en Lufthansa Technik.
Welke kansen zien jullie concreet in Hamburg voor Nederlandse ondernemers?
Hamburg is recent begonnen met een aantal pilotprojecten rondom ‘Smart City’, zoals ‘slim aansturen van straatverlichting’, slimme verkeerssystemen die de doorstroming kunnen optimaliseren. Maar men zoekt ook naar nieuwe duurzame verkeersconcepten en voertuigtypes en een beter gebruik van de waterwegen. Dat zijn bij uitstek thema’s waar Nederlanders ervaring mee hebben, zeker omdat we al enkele baanbrekende pilots hebben op dit gebied. We hadden onlangs een uitwisseling van stadsontwikkelaars uit Amsterdam en Hamburg, dan zie je al dat er veel overeenkomsten zijn.
Inspireer Duitse zakenpartners met een bezoek aan Nederland
Hoe kan je met dit soort innovaties scoren in Duitsland?
Maak duidelijk dat de Nederlandse toegevoegde waarde zit in conceptuele kwaliteiten. We verbinden heel slim technologische innovaties met creatieve concepten. Die conceptuele manier van werken is uniek is in de wereld. Het probleemoplossend vermogen van design staat hierbij centraal. We mogen laten zien dat Nederland een kennisvoorsprong heeft in het creëren en bedenken van concepten over vernieuwing van de stedelijke samenleving. En zeker in Hamburg komt dat van pas als je denkt aan innovaties rond hoogwaterbescherming. Vervolgens moet je de krachten bundelen van twee verschillende culturen en de synergie zoeken.
Waar zit die synergie?
De innovatiecultuur uit beide lande vult elkaar goed aan. Nederlanders zijn goed in open en pragmatisch de problemen aan te pakken. Duitsers kunnen het juist weer heel logisch en met hoge kwaliteit implementeren. Dat past goed bij elkaar.
Hoe kan je dat het beste op gang brengen?
Denk niet alleen aan uitgaande missies naar Duitsland om jezelf te presenteren. Het heeft veel zin om Duitse delegaties uit te nodigen voor een inspiratiereis. Nederland is een living lab. Hier wordt zonder veel gedoe al veel innovatie omgezet. Dat is echt uniek en daarmee kan je Duitsers goed overtuigen. Zeker wanneer je kunt aantonen dat jouw idee werkt.