Hoe Oost-Nederland steeds beter op de kaart staat in Duitse techregio OWL

Na jaren van zaaien, merkt HTSM-ambassadeur voor GO4EXPORT Hans Brouwers dat Oost-Nederland steeds beter op de kaart staat in onder meer techregio 'OWL'. Hij vertelt wat hij in 2020 van plan is.

In techregio Ostwestfalen-Lippe (OWL, in Noordrijn-Westfalen), gaat het steeds vaker over Nederland. En dan met name Oost-Nederland. Het heeft alles te maken met de diverse handelsbezoeken vanuit GO4EXPORT met HTSM-ambassadeur Hans Brouwers. “Ze zullen wel denken, ‘daar heb je ze weer'”, zegt hij lachend. Dan serieus: “We komen echt in het vizier, en tegelijkertijd wordt ons netwerk ter plekke breder.”

Brouwers was in november betrokken bij twee bezoeken. Eerst de handelsreis naar de beurs voor hightechtoeleveranciers FMB in de regio Bielefeld en daarna het bezoek aan de Agritechnica, gezamenlijk georganiseerd met de ontwikkelingsmaatschappijen van Noord-Brabant en Limburg. Ook hier werd ‘OWL’ niet overgeslagen, mede door een uitgebreid bedrijfsbezoek aan aan CLAAS in Harsewinkel, een internationaal bekende producent van landbouwmachines.

Nog veel meer mogelijk in OWL

Alleen al dat laatste bezoek, maakte veel los, merkt Brouwers. “We liepen met de groep over het 55 hectare grote terrein van Claas. Een van de deelnemers wees op een onderdeel van een machine waar te toevallig langs liepen: kijk dat komt uit Almelo.” Er gebeurt dus ongemerkt al veel, wil hij maar zeggen. “En dat geeft alleen maar aan hoe veel meer er nog mogelijk is.”

Tijdens de bezoeken in OWL werden de Nederlanders warm ontvangen door onder meer de Wirtschaftsfördering Kreis Lippe en de NRW Bank. “Men krijgt ook van Duitse kant nu helderder voor ogen wat we in Oost-Nederland allemaal in huis hebben, en hoe goed dit bij elkaar past.”

Een voorbeeld is het bedrijf AWL uit Harderwijk, zegt Brouwers. “Zij hebben al jarenlang goede relaties in OWL. Ook zij zijn ooit begonnen met een proefopdrachtje, en nu leveren ze hele machines en systemen voor de automotive in Duitsland. Dat is een lang proces geweest.” De inspanningen van Oost NL/GO4EXPORT moeten er nu toe leiden dat dit op bredere schaal gebeurt voor mkb-bedrijven uit Overijssel en Gelderland. “En daarom moeten we beter bij elkaar ontdekken wat we voor elkaar kunnen betekenen.”

Tegenbezoek OWL naar Oost-Nederland

Clusterorganisatie It’s OWL heeft daarom al een bezoek aan Oost-Nederland in voorbereiding. De beide regio’s hebben veel overeenkomsten. “We hadden allebei vroeger een grote textielindustrie die een enorme verandering heeft doorgemaakt. We kennen ook veel stabiele familiebedrijven met een goede hightech.” Ook de mentaliteit past, ziet Brouwers. “We houden niet van gewichtigdoenerij, we zijn nuchter en praktisch.”

Uwe Gotzeina, manager van de Kreiswirtschaftsförderung Lippe, ziet ook veel voordelen in het aanhalen van de banden tussen beide regio’s. “We hebben allebei de uitdaging om het mkb internationaal te versterken. De contacten met de bedrijven die we via Oost NL/GO4EXPORT hebben leren kennen, zijn voor ons van grote betekenis. Niet voor niets is Nederland al een belangrijke handelspartner voor ons.”

Dat zag Gotzeina ook terug tijdens de FMB. “Traditiegetrouw zijn de Nederlanders het beste vertegenwoordigd vanuit het buitenland. We zijn zeer gemotiveerd om elkaar nog beter te leren kennen.” Het uitbreiden van nationale en internationale contacten staat bovenaan zijn prioriteitenlijst. “Niets is zo belangrijk als een functionerend netwerk op alle niveaus. En daarom denken we samen met enkele bedrijven al na over een tegenbezoek richting Nederland.”

Druk programma in 2020

Dankzij de bezoeken leert Hans Brouwers steeds beter waar de kansen voor de Nederlandse bedrijven liggen. “Vooral toch in de digitalisering van de maakindustrie. Denk aan toepassingen in kunstmatige intelligentie, maar ook robotisering.” Hij zag alleen al voor de huidige deelnemers mooie kansen ontstaan. “We hebben echt topbedrijven in de regio die met hun specialisme ook goed terecht kunnen in OWL.”

Begin 2020 verwacht Brouwers al het eerste tegenbezoek uit OWL. Daarna volgen de voorbereidingen voor de Hannover Messe in april, waar steevast een grote delegatie uit Oost-Nederland aanwezig is. Samen met GO4EXPORT-partner de Verenigde Maakindustrie Oost (VMO) is hij betrokken bij een Duits ict-event van de Ems-Achse. En de IHK Münsterland richt zich dit jaar extra op Nederland tijdens hun Engelstalige software-evenement. “We hebben de afgelopen jaren veel gezaaid en een klein beetje geoogst. De komende jaren verwachten we nog veel meer te kunnen oogsten, dankzij al het zaaiwerk in met name OWL en het Münsterland.”

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Internationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.