Tien jaar speeddating Duitse en Nederlandse ondernemers op de Handelsdag in Mönchengladbach

Al tien jaar treffen ondernemers uit beide landen elkaar voor 'speeddating' tijdens de Duits-Nederlandse Handelsdag op 13 november in Mönchengladbach. "Dankzij de vele experts is de kans groot dat je relevante antwoorden krijgt op je vragen."
Handelsdag

Hoe vind je de juiste zakenpartner aan de andere kant van de grens? Voor het tiende jaar op rij worden Nederlandse en Duitse bedrijven aan elkaar gekoppeld tijdens de Duits-Nederlandse Handelsdag op 13 november in het stadion van Borussia Mönchengladbach.

Het evenement net over de grens bij Venlo is de afgelopen jaren gestaag gegroeid. In totaal worden meer dan 600 deelnemers uit beide landen verwacht, vertelt Hartmut Rosowski, manager van de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) vestiging in Düsseldorf. “Dat heeft ermee te maken dat het een hele concrete bijeenkomst is”, zegt hij. “Door je op te geven en je eigen bedrijfsprofiel aan te maken, maak je andere deelnemers attent op jouw bedrijf. Vervolgens kun je via de B2Match-website relevante gesprekspartners benaderen. Of zij kiezen jou uit. Dit zorgt voor een goede voorbereiding op de gesprekken van 20 minuten met potentiële zakenpartners en adviseurs.”

Klanten dankzij de Handelsdag

Een van de deelnemers is Kai Michels van DirectLease uit Düsseldorf. “Wij bieden professionele, zakelijk grensoverschrijdende leasing aan voor bedrijven die bijvoorbeeld geen hoofdkantoor in Duitsland hebben en daarom geen bedrijfswagens voor Duitse collega’s kunnen aanbieden.” De ondernemer heeft goede ervaringen met eerdere edities van de Handelsdag. “Omdat het zo internationaal is opgezet, hebben we hier veel aan als bedrijf. Het heeft ons al klanten opgeleverd.”

Daarnaast is voor de deelnemers aan de Handelsdag in de businesslounge van het stadion van de Bundesliga-club een kleinschalige informatiemarkt met veelal dienstverleners op het gebied van grensoverschrijdende handel. “Hier kan je handig informatie inwinnen over de ondersteuningsmogelijkheden en actuele trends”, zegt Rosowski. “En in speciale workshops geven deskundigen tips voor grensoverschrijdend zakendoen.”

Speeddating blijft nodig

In deze grensregio zijn de contacten tussen de buurlanden diepgeworteld. Alleen al in de regio Niederrhein heb je meer dan 3.000 bedrijven van Nederlandse origine, zo blijkt uit cijfers van de IHK Mittlerer Niederrhein. Toch is de speeddating voor ondernemers uit beide landen noodzakelijk, vertelt Rosowski. “De contacten kunnen nog zo goed zijn, het blijft lastig om de juiste partner over de grens te vinden. Het loopt bij de buren vaak net even anders. Daarom is de matchmaking zo populair.”

Het is ook de reden dat ervaren ondernemers nog vaak rondlopen met vragen. “Tijdens de Handelsdag ontmoet je in korte tijd heel veel specialisten. Alleen al van de DNHK zijn we met veel experts aanwezig.” Je hoeft dus weinig aan het toeval over te laten, zegt hij. “Op deze manier kan je vooraf heel goed een aantal gerichte vragen voorbereiden. De kans dat je overal een goed antwoord op krijgt, is dus heel hoog.”

De exportadviseur van de DNHK raadt het ondernemers aan om hun strategie voor te leggen aan de experts. “Bespreek je plannen. Vraag na wat je hiervoor nodig hebt. Wat komt er bijvoorbeeld kijken wanneer je in Duitsland personeel aanneemt? Of waar moet je op letten bij een Duitse handelspartner, of hoe ga je om met een bedrijfsovername in een ander land?”

Matchmaking op de Duits-Nederlandse Handelsdag

Op zoek naar agenten, distributeurs, toeleveranciers of samenwerkingspartners in Duitsland? Tijdens de Duits-Nederlandse Handelsdag op 13 november in Mönchengladbach kun je B2B matchmakingsgesprekken aanvragen. Bij het aanmelden kunnen deelnemers ook een adviesgesprek met de exportadviseurs van de DNHK inplannen.

De organisatie is in handen van de IHK Mittlerer Niederrhein in samenwerking met IHK Aachen, IHK Duisburg-Wesel-Kleve, Kamer van Koophandel Nederland, Standort Niederrhein GmbH, DNHK, NRW International GmbH en de handelsposten van Nederland in Duitsland.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
DNHK

De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) is met meer dan 1.500 leden het grootste Nederlands-Duitse zakennetwerk en ondersteunt al 115 jaar ondernemingen bij hun activiteiten op de buurmarkt.