Hoe de koning het eerste werkbezoek aan Duitsland invulde

Willem-Alexander gaat sinds hij koning is elk jaar op bezoek naar Duitsland. Het allereerste grote werkbezoek gaat naar het zuiden. Daarvoor heeft het koningspaar een bijzondere reden.

Het Nederlandse koningspaar heeft sinds 2013 al vijftien van de zestien Duitse deelstaten met een officieel bezoek vereerd. Na het eerdere overzicht staat Duitslandnieuws van tijd tot tijd stil bij specifieke werkbezoeken. Het begint in 2013 in Hessen en Baden-Württemberg.

Wanneer je een kort reisje naar Luxemburg niet meerekent, dan geldt het kennismakingsbezoek aan Duitsland begin juni 2013 als de eerste grote buitenlandreis van het koningspaar na de inhuldiging eind april eerder dat jaar. En hoewel de koning en koningin eerst naar naar Berlijn afreizen om kennis te maken met bondskanselier Angela Merkel en de toenmalige president Joachim Gauck, geldt dit niet als een echt werkbezoek aan de Duitse hoofdstad.

In Hessen en Baden-Württemberg aandacht vragen voor Nederlandse innovatie

Het werkbezoek begint pas in Hessen en Baden-Württemberg. Het doel is om hier aandacht te vragen voor wat Nederland in huis heeft op het gebied van industriële innovatie. Met name de sectoren hightech systems en materialen (HTSM), life sciences & health, energie, creatieve industrie en tuinbouw en agrofood staan centraal. De handelsmissie wordt begeleid door de toenmalige minister Ploumen van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

De minister heeft zo’n 100 Nederlandse bedrijven meegenomen in de handelsdelegatie. Minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen is ook aanwezig bij enkele programmaonderdelen. Het eerste bezoek is niet voor niets aan Zuid-Duitsland. Baden-Württemberg, Beieren en Hessen zijn samen goed voor ruim 40% van het Duitse BBP. En hoewel deze regio dus voor een belangrijk deel bijdraagt aan de Duitse economische groei, heeft Nederland de beste contacten vooral dichtbij de grens. Slechts een kwart van de Nederlandse export naar Duitsland is bestemd voor Zuid-Duitsland.

Werkbezoek rond hightech, landbouw en energie

Onderdeel van de missie was de conferentie ‘Hightech Niederlande meets Hightech Hessen’, geopend door minister Ploumen en de Hessisiche deelstaatminister van Economische Zaken Rentsch. Ook is de Nederlandse minister bij een seminar over ontwikkelingen in de landbouw en tuinbouw. Een dag later bezoekt koningin Máxima de Hohenheim universiteit in Stuttgart. Hier wordt een overeenkomst getekend met de universiteit Wageningen.

Op de derde en laatste dag van het werkbezoek is er in de hoofdstad van Baden-Württemberg Stuttgart een Duits-Nederlands Industrieforum, georganiseerd door de Nederlands-Duitse Handelskamer DNHK. Daarop volgen workshops voor de luchtvaart, automotive, medische technologie en smart grids, technologische vernieuwingen voor het beheer van het elektriciteitsnet. De delegatieleden brengen ook verschillende bedrijfsbezoeken aan onder meer energieleverancier Mainova AG, autofabrikant Opel en Diehl Aerospace in Frankfurt am Main dat elektronica maakt voor de luchtvaart en machinebouwer Trumpf in Ditzingen, Baden-Württemberg. Als laatste staat een bezoek aan het Mercedes-Benz-Museum in Stuttgart op het programma.

Een terugkerend thema tijdens de werkbezoeken is de ‘Energiewende‘. In de energietransitie is Duitsland op bepaalde gebieden veel eerder begonnen dan Nederland. Hoewel je in Nederland met een online energievergelijker al veel aanbieders van groene energie tegenkomt, haalt Duitsland al veel meer energie uit hernieuwbare bronnen dan Nederland.

Duitse pers is enthousiast

Het Nederlandse koningspaar merkt al snel dat ze worden omarmd door de Duitse pers en overheden. Minister-president Kretschmann van Baden-Württemberg roemt de al bestaande samenwerkingen tussen zijn deelstaat en Nederland, met name projecten tussen hogescholen. Maar ook gelden Nederlandse bedrijven als een van de topinvesteerders in de deelstaat, zo citeert Die Welt de premier. “Al eeuwen staan de Nederlanders er om bekend dat ze ver over hun eigen dijken en dammen kijken.”

Boulevardkrant Bild ontpopt zich in 2013 als enthousiast volger van het Nederlandse koningspaar en weet te melden dat de koning het regeringsvliegtuig van Frankfurt naar Stuttgart zelf bestuurde.

De 15 deelstaten die de koning bezocht

Willem-Alexander gaat sinds hij koning is elk jaar op bezoek naar Duitsland. Dit is het overzicht van alle Duitse deelstaten waar hij op handelsmissie ging.

Dit zijn de 15 Duitse deelstaten die koning Willem-Alexander sinds 2013 bezocht

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.