Waarom cybersecurity beurs it-sa 2019 voor Nederland van strategisch belang is

Cybersecurity staat steeds hoger op de agenda in Duitsland. En omdat de pragmatische aanpak uit Nederland veel waardering krijgt, liggen er interessante kansen voor ondernemers over de grens. Dat is goed te zien tijdens de it-sa 2019 in Neurenberg.
it-sa 2019

Ook in Duitsland komt cybersecurity steeds hoger op de agenda van bedrijven en overheden. Berlijn kreeg een wake-up call toen in 2015 het interne netwerk van de Bondsdag werd plat gelegd door criminele hackers. Ook bedrijven zijn sindsdien alerter op de digitale gevaren. De laatste trends zijn te zien tijdens de it-sa 2019 van 8 tot en met 10 oktober in Neurenberg, de grootste beurs voor digitale veiligheid in Europa.

Deze beurs is van strategisch belang, merkte de Nederlandse overheid al enkele jaren geleden op. Het leidde tot eerst een handelsmissie en vorig jaar zelfs tot een Holland Cyber Security paviljoen, onder leiding van InnovationQuarter, de ontwikkelingsmaatschappij van Zuid-Holland. Onderzoeken wijzen uit dat er veel kansen liggen voor de Nederlandse ict-sector in Zuid-Duitsland, zegt Marlou Peters van de economische afdeling van het consulaat-generaal in München. “Vooral op onderdelen als security by design, de beveiliging van Smart Grids en vitale infrastructuren, de simulatie van attacks en defence.”

Ook de publiek-private samenwerking in Nederland is uniek, zegt Peters. “Daar kijkt Duitsland met grote interesse naar. Publiek-private samenwerking zorgt voor awareness en promoot de ontwikkeling van nieuwe technologieën.” Voorbeelden van dergelijke samenwerking in Nederland zijn The Hague Security Delta, het Cyber Weerbaarheidscentrum in Eindhoven en het Smart Industry Fieldlab ‘The Garden’ in Hengelo en de 11 Regionale Ontwikkeling Maatschappijen (ROM) waaronder InnovationQuarter.

“Vandaar dat Nederland met de provincie Zuid-Holland en gemeente Den Haag de komende jaren extra aandacht zal geven aan deze beurs”, vertelt Peters. “Cybersecurity is voor Duitsland en Nederland een heel belangrijk thema. Om mee te kunnen blijven doen met de internationale concurrentie, is samenwerking tussen Nederland en Duitsland op het gebied van kennis en handel rondom cybersecurity cruciaal.”

Veel specialisten in cybersecurity in Zuid-Holland

Het is niet gek dat juist veel Zuid-Hollandse bedrijven sterk zijn in cybersecurity, zegt Isabel Barnhoorn van InnovationQuarter. “Je vindt hier rond Den Haag natuurlijk veel overheidsorganisaties die een belangrijke vragende partij zijn met betrekking tot cybersecurity-oplossingen. Naast de eigen Nederlandse overheid zijn er ook grote internationale partijen als Europol en de VN in Den Haag aanwezig. Door dat aanbod zijn hier veel specialisten in digitale veiligheid ontstaan.”

Maar ook de maakindustrie rond Delft, Leiden en Rotterdam speelt daarin een rol, vertelt ze. “Je hebt hier bijvoorbeeld Fokker, maar ook Airbus in Leiden waar rakettechnologie wordt ontwikkeld voor ruimtevaartorganisatie ESA. En denk ook aan de maritieme industrie en vele andere maakbedrijven die bezig zijn met Smart Industry. En al die bedrijven zijn goede klanten bij de cybersecurity-bedrijven.”

Duitse brancheorganisatie zoekt actief samenwerking met Nederlanders

Hoewel het Holland-paviljoen op de it-sa vorig jaar goed beviel, pakt InnovationQuarter het dit jaar iets anders aan. “We kiezen nu voor een Holland Lounge”, vertelt Barnhoorn. “De nadruk ligt dit jaar op matchmaking. Bedrijven kunnen hier op een ontspannen manier potentiële klanten uitnodigen.” Ook dit jaar doen zo’n 10 bedrijven mee. “Op basis van de ervaringen vorig jaar, leggen we meer focus op het organiseren van netwerkevenementen rondom de beurs.”

Een van de events is het ‘Dutch-German Cyber Security Forum‘ (dinsdag 8 oktober, 15.00 – 18.00 uur) in samenwerking met het Sicherheitsnetzwerk München dat al voor de vierde keer plaatsvindt, waar Nederlandse ondernemers hun bedrijf kunnen voorstellen. Voorzitter Peter Möhring vertelde al eerder aan Duitslandnieuws waarom de Nederlandse aanpak interessant is voor Duitsland. “Waar in Duitsland over bepaalde thema’s weliswaar op bijzonder hoog niveau enkel nog in de theorie wordt gewerkt, hebben de Nederlanders praktijkervaring. Zij weten hoe je het goed omzet, daar kunnen wij veel van leren.”

Bijzonder dit jaar is dat de Duitse landelijke IT-securitybrancheorganisatie TeleTrusT Nederland actief benaderde voor een netwerkevent, vertelt Marlou Peters. “Dat heeft geleid tot een gezamenlijk ontbijt op dinsdag 8 oktober vanaf 08.00 uur met een openingswoord van consul-generaal Paul Ymkers van München. Zij waren vorig jaar onze ‘buren’ op de it-sa. Dus je ziet dat hierdoor mooie dingen kunnen ontstaan.”

Op woensdag 9 oktober volgt om 12.00 uur een Town Hall Meeting met Invest in Bavaria en het Sicherheitsnetzwerk München rondom het thema AI. Om 16.00 uur wordt de beursdag afgesloten met een netwerkbijeenkomst op de Holland Lounge, waarbij het NBSO Frankfurt bedrijven aan elkaar koppelt. “Ondernemers waardeerden afgelopen jaar de netwerkmomenten, daarom hebben we hier extra op ingezet”, zegt Barnhoorn. 

Nederlanders helpen elkaar in Neurenberg

Vooral voor Nederlandse ondernemers die nu de Duitse markt willen verkennen, helpt het om mee te doen aan de Holland Lounge, vertelt Barnhoorn. “Je valt op en ondernemers bouwden vorig jaar een goede onderlinge band op. Ze verwezen potentiële klanten naar elkaar door.” Dat bevestigt ook sales manager Torsten Noack van Cybersprint uit Den Haag. “Het samen optrekken heeft ons geholpen.”

Daarnaast profiteer je van de bestaande netwerken vanuit het consulaat in München, vult Peters aan. “We hebben intensief contact met Zuid-Duitse IT- en industrieclusters, overheids- en brancheorganisaties. Dat scheelt voor ondernemers veel research.” Ook helpt het dat bedrijven en overheden hier samenwerken, zegt ze. “Vorig jaar was er opvallend veel belangstelling van Duitse overheden voor Nederlandse oplossingen in cybersecurity. Dat zal nu niet anders zijn.”

Toch moet je om succes te halen uit de beurs in Neurenberg zelf ook aan de bak, merkt Noack. “Juist omdat we ons voorwerk aardig op orde hadden, hebben we veel uit deze beurs gehaald. Dit jaar weten we nog beter hoe we het willen aanpakken.” Op de website van de it-sa kan je vooraf goed research doen naar andere standhouders, vertelt Barnhoorn. “Onze deelnemers kunnen hen vervolgens in de Holland Lounge uitnodigen of meenemen naar de netwerkevents.”

it-sa 2019

Cybersecuritybeurs it-sa 2019 van 8 tot en met 10 oktober 2019 in Neurenberg is het grootste trefpunt voor de branche in Europa. Een gezamenlijke Nederlandse inzending wordt georganiseerd door InnovationQuarter. Meer informatie over de NürnbergMesse en beurzen zoals de it-sa is in te winnen bij de officiële vertegenwoordiging in Nederland, Beech Business Promotion.

De deelnemers worden voorgesteld op de Linkedin-pagina van het Consulaat-Generaal in München.

Hoe de IT-SA hielp bij een kickstart op de Duitse markt voor dit Nederlandse bedrijf

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Nürnberg Messe logo

De Nürnberg Messe is één van de 15 grootste beursbedrijven ter wereld. Jacqueline Poppe van Beech Business Promotion BV is de officiële vertegenwoordiging van de NürnbergMesse in Nederland.