
Een van de redenen dat automobilisten nog niet massaal overstappen naar elektrisch rijden, is de wirwar aan laadsystemen. Om samen een standaardsysteem te ontwikkelen, komen met name Duitse autofabrikanten dit najaar naar Nederland om hierin nieuwe stappen te zetten. Tijdens het CharIN Testival op 30 en 31 oktober het terrein van kennis- en innovatiecentrum ElaadNL in Arnhem wordt er speciaal gelet op het klaarmaken van de systemen voor ‘smart grid’. Ofwel een slim elektriciteitsnet dat veel flexibeler kan opereren mede dankzij oplaadsystemen voor elektrische auto’s.
Met name het ontwikkelen van een wereldstandaard blijkt een lastige opgave voor de fabrikanten. Want iedereen komt met eigen technische wensen. “Deze zogenoemde interoperabiliteit is wel van cruciaal belang voor de acceptatie door de gebruiker en de schaalvoordelen.” Met name veel Duitse fabrikanten zijn lid van de vereniging Charin uit Berlijn. Deze vereniging zorgt ervoor dat de automerken hun techneuten meenemen naar Arnhem voor allerlei tests om stekkerauto’s slimmer te kunnen laten opladen.
Wereldstandaard voor oplaadsystemen
Zoals ELaadNL in Nederland al een aantal belangrijke protocollen voor de standaarden voor laadinfrastructuur heeft opgesteld, heeft Charin hiervoor in Nederland afgekeken hoe de structuur hiervan is opgezet. Charin-voorzitter Claas Bracklo vertelt waarom men hiervoor naar de Nederlandse aanpak heeft gekeken.
Bracklo is in het dagelijks leven directeur e-mobility bij BMW-Group. Hij bekleedt al sinds 2005 diverse topfuncties bij de fabrikant uit München. Daarvoor werkte hij bij Mercedes Benz en Daimler in de ontwikkeling van bussysteemtechnologie. Vanuit beide automerken was hij actief bij het ontwikkelen van standaarden. Hij studeerde elektrotechniek aan de Universiteit van Dortmund.
Samenwerking tussen Duitsland en Nederland noodzakelijk
Om te voorkomen dat straks alle verschillende systemen langs elkaar heen werken, zet Sven Gröning van de technische universiteit in Dortmund in voor interoperabiliteit. Samenwerking tussen Nederland en Duitsland is noodzakelijk, zegt hij. “Het is geen Duits probleem, geen Nederlands probleem, het is een internationaal probleem waar we samen een oplossing voor moeten vinden.”
Sven Gröning
Wetenschappelijke medewerker TU Dortmund elektromobiliteit en CTO Verisco
Peter Wüstnienhaus is als projectleider ICT emobility van het DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt) uit Keulen tijdens een handelsreis onder de indruk geraakt van de Nederlandse aanpak. “Terwijl Duitsland nog over aannames praat, hebben de Nederlanders het al uitgeprobeerd. Dat lijkt goed te werken.”
Peter Wüstnienhaus
Projectleider ICT emobility DLR (Deutsches Zentrum für Luft- und Raumfahrt)
Meer mobility
Volg ons dossier rond mobiliteit tussen Nederland en Duitsland. Een belangrijk thema hierin is emobility in Duitsland.