De Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie. Wat levert het op?

De aanmelding voor de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie 2019 van de DNHK is geopend. Oud-winnaars Picnic en SendCloud vertellen hoe het winnen van de prijs hen hielp op de Duitse markt.
Duits-Nederlandse Prijs

Al elf keer reikte de Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie uit. Er wordt gezocht naar bedrijven of projecten die met succes nieuwe producten, processen of diensten op de markt hebben gebracht – niet alleen in eigen land, maar ook in het buurland. Aanmelden kan tot 21 september 2019.

De afgelopen jaren wonnen respectievelijk online supermarkt Picnic (2018) en softwarebedrijf SendCloud (2017). Het voelde als een groot compliment voor de teams die hard aan onze launch in Duitsland hebben gewerkt, zegt mede-oprichter Michiel Muller van Picnic. “Er komt best veel bij kijken om in een ander land te beginnen. En als het eerste succes dan ook nog zo’n mooie prijs oplevert, dan is dat des te leuker. Hij staat te glimmen bij ons op kantoor!”

Ook SendCloud bewaart goede herinneringen aan de winst. “Het was voor ons echt een mijlpaal”, zegt Iris Dings namens het bedrijf.”Dat we na onze succesvolle introductie in de Duitse markt meteen deze prijs in ontvangst mochten nemen, voelde als een groot compliment.”

Duits-Nederlandse Prijs helpt bij zichtbaarheid

Picnic heeft mede dankzij de winst nuttige nieuwe contacten kunnen leggen, vertelt Muller. “We hebben hierdoor ook gezien hoe sterk de Nederlandse en Duitse economie verweven zijn. We voelen ons sinds de uitreiking nog meer een bedrijf met stevige basis in beide landen.” Ook is het leuk om je verhaal te kunnen uitdragen aan andere mensen die ook met een Duits-Nederlands avontuur bezig zijn, merkte hij. “En het insturen van de motivatie maakt je ook weer scherper.”

Door mee te doen in de race naar deze prijs, lukte het SendCloud om in Duitsland een groter publiek te bereiken en vertrouwen te winnen, zegt Dings. “Via de DNHK hebben we daarnaast een aantal mooie publicaties gekregen in de media.” Het heeft dus absoluut zin om mee te doen, vindt ze. “Dat raden we echt aan. Zeker omdat je hiermee op een waardevolle manier je verhaal kunt vertellen. Het geeft je meer zichtbaarheid en je vergroot je netwerk.”

Picnic groeit inmiddels gestadig door in Duitsland. Muller ziet veel overeenkomsten met de ontwikkeling van het bedrijf in Nederland, waar de online supermarkt ervoor koos om rustig per stad te groeien. In Duitsland begonnen de Nederlanders in Neuss bij Düsseldorf. Intussen zijn er nog vier cityhubs geopend in Mönchengladbach, Krefeld, Moers en recent in Bochum. “Hiermee zijn we nu ook in het Ruhrgebied begonnen. Het plan is om dit jaar nog meer hubs te openen in Noordrijn-Westfalen.”

Grote stappen op de Duitse markt

Ook SendCloud heeft sinds de winst in 2017 niet stilgezeten in Duitsland. “We hebben grote stappen gezet, zegt Dings. “We hebben onze tool verder ontwikkeld, waardoor we nog meer en grotere Duitse online retailers kunnen helpen. Zo zijn we de samenwerking aangegaan met meer vervoerders zoals Deutsche Post en GLS in Duitsland.”

Het bedrijf helpt met hun software webwinkels bij één van de grootste uitdagingen en frustraties binnen de e-commerce: “het verzenden van pakketten is een grote kostenpost en door grote spelers als Amazon is het voor veel online shops moeilijk om het hoofd boven water te houden”, aldus Dings.

De Nederlanders breiden de software steeds verder uit, maar bouwen ook aan nieuwe integraties. “Onlangs hebben we ‘harmonised labels‘ voor Deutsche Post beschikbaar gemaakt in ons platform, waardoor online retailers makkelijker internationaal kunnen verzenden. Ook specifieke labelformaten en voorbereidingen op de Brexit voor Duitse webshops staan op het programma.”

Loyale klanten

Voor Picnic was het betreden van de Duitse markt niet zonder risico. Slechts één procent van de boodschappen wordt in Duitsland online besteld, vertelt Muller. “Dat is tegelijk ook de reden dat we juist een enorme kans zagen in Duitsland.” Ondanks dit lage aantal, gaat het toch erg goed. “Men zit letterlijk op ons te wachten, we hebben in veel steden al wachtlijsten. Bovendien blijken de klanten die we hebben enorm loyaal.”

De Nederlanders krijgen waardering voor hun lokale oriëntatie op de Duitse markt. “Men bestelt graag lokale producten. Maar het helpt ook wanneer we meedoen aan het Neusser Bürger-Schützenfest. Wij vinden het leuk om dicht bij onze klanten te zijn en zij reageren daar ook op door allerlei tips te geven voor het verbeteren van ons assortiment en service.”

Groei in Duitsland

Inmiddels loopt de groei in Duitsland parallel aan de toename van het aantal klanten in Nederland, vertelt hij. “Sommige Duitse steden groeien nog harder dan onze ’topsteden’ in Nederland.” Ook ziet Muller dat Duitse consumenten gevoelig zijn voor duurzame aspecten. “Er is veel aandacht voor, men vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat we rijden met 100% elektrische bezorgautootjes.”

Iris Dings merkt dat veel Duitse klanten SendCloud inmiddels zien als meer dan puur een softwarebedrijf. “Onze medewerkers worden ook herkend als allround experts die meedenken op gebied van (internationaal) verzenden. Daar zijn we ontzettend blij mee. Uiteindelijk moet het sturen van pakketjes net zo makkelijk worden als het verzenden van een e-mail.”

Aanmelden voor de Duits-Nederlandse Prijs voor de Economie

Aanmelden kan tot en met 21 september. Meer informatie en aanmelden.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
DNHK

De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) is met meer dan 1.500 leden het grootste Nederlands-Duitse zakennetwerk en ondersteunt al 115 jaar ondernemingen bij hun activiteiten op de buurmarkt.