Hoe Nederland zich in Beieren wil presenteren als partner in open innovatie

Hoe Nederlandse bedrijven op hoog niveau samenwerken, verwondert veel Duitse ondernemers die vaak gewend zijn om alles binnenshuis te organiseren. Peter van Harten van Smart Industry vertelt wat Nederland met deze open innovatie in Duitsland kan toevoegen.
open innovatie

Voor veel ondernemers in Beieren is Nederland nog altijd het land van de kaas en de tulpen. Als het aan Peter van Harten van platform Smart Industry ligt, wordt dat beeld een stuk bijgesteld. Nederland heeft veel meer te bieden. “We worden nog te weinig geassocieerd met hightech en software, terwijl we juist op die gebieden erg veel voor Zuid-Duitsland kunnen betekenen. Vooral onze open innovatie is uniek.”

Het verbreden van het bestaande imago, kost veel tijd en overtuigingskracht. Een belangrijke mijlpaal volgens Van Harten was het koninklijk bezoek aan Beieren in 2016. Toen is er serieuze interesse gewekt, vertelt hij. “Een goed voorbeeld is de ontstane samenwerking rondom medische beurzen en clusterorganisaties zoals Medical Valley. Ook het bezoek van de Beierse handelsdelegatie deze maand hoort bij het aanhalen van de banden.”

Nederland staat nog onvoldoende op de kaart in Beieren

Onder leiding van het Beierse ministerie van Economische Zaken kwam een zeer brede delegatie naar Nederland. Ze bezochten onder meer de Rotterdamse haven en Brainport Industries in Eindhoven. “Voor Zuid-Duitsers is het logisch om aan Tsjechië, Italië, Zwitserland en Oostenrijk te denken als handelspartners. Maar Nederland zit niet in hun systeem. Daar kan je alleen wat aan doen als je laat zien wat we in huis hebben.”

Het is een paar honderd kilometer verder, maar in Nederland liggen enorme kansen voor Beierse bedrijven, zegt Van Harten. “Er zijn grote parallellen te trekken. We horen allebei tot de succesvolste regio’s van Europa. Daarom willen we heel graag laten zien wat we met Smart Industry kunnen betekenen.”

Raakvlakken vinden met Beieren

Tijdens het koninklijke bezoek in Saarland en Rijnland-Palts dit najaar zijn er tussen die regio en Nederland samenwerkingsovereenkomsten getekend. “Dat willen we ook bereiken in Beieren. Dus hebben we onszelf maar uitgenodigd in München om daar gedetailleerder te kijken waar onze raakvlakken liggen. We zijn welkom, begin volgend jaar.”

Dergelijke gesprekken zijn hard nodig, vertelt hij. “Een koninklijk bezoek is belangrijk om deuren te openen, maar de tijd is te kort om echt de diepte in te gaan.” Bij het afgelopen bezoek in Saarland en Rijnland-Palts wist hij dat op te lossen door heel veel voorwerk te doen. “Dat willen we ook in Beieren, samen nadenken over de vraag hoe we elkaar kunnen versnellen.”

Keten met grote concerns

Voor Beierse bedrijven is het van belang om te weten of de Nederlanders wel goed kunnen samenwerken met grote spelers. “We kunnen laten zien hoe goed de keten werkt voor OEM’ers als ASML, Philips en Vanderlande. Dat kunnen we dus ook in Beieren.”

De handelsdelegatie uit Zuid-Duitsland was dan ook positief verrast, merkte Van Harten. “Men wist heus wel dat we iets konden, maar niet dat we zo ver waren.” Het sluit goed aan bij de behoefte die in Zuid-Duitsland leeft, zegt hij. “Men is heel actief op zoek naar software-oplossingen en startups.

Nederlandse open innovatie wekt interesse in Zuid-Duitsland

Het beste helpt om heel concrete voorbeelden te laten zien, zegt hij. “We denken dat ons Fieldlab-model waarin bedrijven en wetenschap samenwerken, veel kan toevoegen in Duitsland.” Zeker in Zuid-Duitsland is de Nederlandse aanpak rond open innovatie nieuw en spannend. “Dat hebben we getoond in de Brainport Industries Campus in Eindhoven. Daar kon men met eigen ogen zien hoe dat werkt.”

Richting Beieren wil Nederland zich vooral presenteren als open samenwerkingspartij. “Veel Duitse ondernemers zien dat er veel staat te veranderen. De aandrijving van de auto verandert, waarvoor minder onderdelen nodig zijn. De concurrentie uit China neemt toe.” Ook de Duitse regering ziet dat en stelt bijvoorbeeld miljarden beschikbaar voor de ontwikkeling van Kunstmatige Intelligentie (AI). “Mooi, maar met geld is het probleem niet opgelost. Daarvoor moet je samenwerken.”

Deze week komt er een partij uit Singapore zich vestigen op de Brainport Industries Campus, iets dergelijks wil Van Harten ook met Beieren op gang zien te krijgen. “Ik hoop dat we de komende jaren samen projecten kunnen opstarten. Een vestiging van Brainport in München zou heel mooi zijn. Maar ook in andere Duitse regio’s zien we volop mogelijkheden.”

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Brainport Industries is een leveranciersnetwerk van meer dan 100 hightech bedrijven uit Nederland. Samen hebben zij zich georganiseerd in een netwerk om de eindklant een economisch efficiënte en optimaal georganiseerde supply chain te bieden.