De scheepvaart moet dringend vergroenen en dat is te zien op de grootste maritieme industriebeurs ter wereld, de SSM Hamburg. Van 4 tot 7 september zijn hier zeker 154 Nederlandse bedrijven vertegenwoordigd.

SSM Hamburg. Foto: Romanus Fuhrmann/SSM Hamburg
De internationale maritieme sector krijgt te maken met scherpere milieu-eisen en mede daarom is duurzaamheid een groot thema op de SSM Hamburg, de grootste vakbeurs van de maritieme industrie ter wereld.
Van 4 tot en met 7 worden meer dan 50.000 bezoekers verwacht die naar de 2.200 deelnemende bedrijven komen kijken. De beurs wordt om het jaar gehouden, deze editie staan er
154 ondernemingen uit Nederland.
PortXL neemt als startupaccelerator van de Haven van Rotterdam diverse jonge bedrijven mee naar Hamburg.
SMM Hamburg focust op groene innovaties
Innovatieve groene technologie wordt steeds belangrijker voor de maritieme sector, nu de International Maritime Organization (IMO) zichzelf heeft verplicht om de uitstoot van de wereldwijde scheepvaart te halveren. Voor 2100 moeten alle schepen volledig CO2-neutraal zijn.
Die jaartallen klinken nog ver weg,maar het betekent dat veel bedrijven nu al drastische beslissingen moeten nemen. Vanaf 2020 mogen zeeschepen enkel nog op brandstof varen met maximaal 0,5 procent zwavel. Volgens de branche raakt dit 70.000 schepen, waardoor veel rederijen flink moeten investeren.
Lees ook:
De haven van Hamburg viert dit jaar de 50ste verjaardag als containerhaven. Inmiddels is er veel veranderd in de Hanzestad.
Hoe containerhaven Hamburg in 50 jaar flink heeft veranderd
Te lang zag de Rotterdamse haven de contacten met Duitsland als vanzelfsprekend, waardoor er nauwelijks een politieke relatie bestond. Met verkiezingen voor Noordrijn-Westfalen en de Bondsdag in aantocht, vertelt Andrea Vollebregt welke thema’s ze bij de nieuwe deelstaatregering wil aankaarten.
Waarom de deelstaatverkiezingen van Noordrijn-Westfalen zo belangrijk zijn voor Rotterdam
Dr. Ernst Joachim Fürsen was maar liefst 36 jaar honorair-consul voor Nederland in het Noord-Duitse Rendsburg. Een eervolle functie die al meer dan 160 jaar binnen zijn familie was. “Zonder de Denen en Hollanders is het huidige Sleeswijk-Holstein ondenkbaar.”
Ernst Joachim Fürsen: Sleeswijk-Holstein heeft meer met Nederland dan met Beieren
De Duitse scheepswerven kenden lange tijd enkel crises. Nu lijkt er een kentering te komen; de scheepsbouwers krijgen weer meer werk omdat specialistische schepen ‘Made in Germany’ een exporthit zijn. Toch loeren er nieuwe gevaren voor de sector. Door de vergrijzing is het voor werven steeds lastiger om goede ingenieurs en andere vakmensen te vinden.
Na veel slechte jaren is er weer werk op de Duitse scheepswerven