Liefde tussen Nederland en Duitsland bloeit op tijdens onrustige wereldhandel

Juist nu de wereldhandel erg onrustig is, wordt de handelsrelatie tussen Nederland en Duitsland steeds beter. In de eerste helft van 2018 groeiden de in- en uitvoer tussen beide landen stevig.

De Duits-Nederlandse handel blijft zich positief ontwikkelen, zeker als dit wordt afgezet tegenover de onrustige wereldhandel. Volgens het Duitse bureau voor de statistiek steeg de invoer uit Nederland en de uitvoer naar Nederland in de eerste helft van 2018 met respectievelijk 7,6% en 10,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In de eerste zes maanden van dit jaar exporteerde Duitsland 46,6 miljard euro aan goederen naar Nederland en importeerde het tegelijkertijd 49 miljard euro aan goederen uit Nederland.

Minerale brandstoffen in de lift

De stijging van de invoer is voornamelijk toe te schrijven aan het toegenomen vervoer van minerale brandstoffen. Deze trend zet zich sinds het derde kwartaal van 2017 voort.

In de export zijn de groeimotoren achter dit cijfer ook de minerale brandstoffen, maar er was ook een stijging in chemische producten en machinebouw.

Nederland grote stijger

De groei van de export met 10,4% overtreft met grote voorsprong de waarden van andere belangrijke Duitse handelspartners (VS: +0,8%, Frankrijk: +1,4%, Verenigd Koninkrijk -2,7%). Hetzelfde geldt voor de invoer. De groei van 7,6% overtreft duidelijk de cijfers van de andere handelspartners (USA: +1,7%, Frankrijk: 0,0%, Verenigd Koninkrijk: 1,7%).

DNHK-directeur Günter Gülker zie hoe Nederland de positie als de op één na belangrijkste handelspartner van Duitsland verstevigt. “Die positie heeft Nederland sinds vorig jaar en het laat daarmee Frankrijk en de VS achter zich. Dit succesverhaal wordt voortgezet en is reden tot optimisme in politieke en economische tijden, die verder nogal verontrustend zijn. De sterke bilaterale groei op lange termijn laat zien dat het potentieel voor verdere samenwerking tussen de twee landen zeer groot is en steeds duidelijker wordt”.

Europa belangrijker voor Duitsland tijdens onrust wereldhandel

In totaal werden in de eerste helft van het jaar voor 662,8 miljard euro aan goederen ‘Made in Germany’ geëxporteerd. Dit is een stijging van 3,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De export naar de landen van de Europese Unie steeg bijzonder sterk met 5,4 procent.

Over het geheel genomen noteerde de Duitse import een nog sterkere groei van 4,8 procent tot een totale waarde van 541,2 miljard euro.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
DNHK

De Duits-Nederlandse Handelskamer (DNHK) is met meer dan 1.500 leden het grootste Nederlands-Duitse zakennetwerk en ondersteunt al 115 jaar ondernemingen bij hun activiteiten op de buurmarkt.