
De Brexit komt eraan en zo’n 150.000 Nederlandse mkb-bedrijven doen direct of indirect zaken met het Verenigd Koninkrijk. Daarvan krijgen ongeveer 30.000 tot 35.000 bedrijven voor het eerst te maken met het zakendoen buiten de Europese Unie (EU), vertelt Marc Groothuijse, deelprojectleider Brexit Impact Scan namens de Rijksoverheid. “Want ná 29 maart 2019 is het VK als niet-EU-lid formeel een ‘derde land’, net als India, Mexico, en de VS. En dat betekent allerlei extra exportdocumenten.”
Brexit maakt veel los, ook de handelsrelatie tussen Nederland en Duitsland verandert erdoor, beamen specialisten van de Kamer van Koophandel zoals Groothuijse. Hij organiseerde samen met de RVO, de ministeries van Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en diverse bedrijven enkele speciale Brexit-bijeenkomsten en merkte dat ondernemers veel behoefte hadden om de details te bespreken. “Dit concept gaan we op meer plekken herhalen, wat het is zo 29 maart 2019.”
Alle relevante partners staan bij elkaar tijdens het KvK-event Internationale Weken. Bekijk hier wanneer het event het dichtste bij jou in de buurt is.
Brexit maakt Duitsland aantrekkelijk
Dat de Brexit de handelsrelatie tussen Nederland en Duitsland verandert, heeft een aantal oorzaken, zegt Groothuijse. “De markttoegang tot het Verenigd Koninkrijk wordt moeilijker.” Voor onervaren internationale ondernemers heeft dat grote impact, zegt hij. “Men krijgt te maken met een land buiten Europa en daardoor met douaneprocedures. Dit zorgt voor extra uitdagingen waardoor ondernemers mogelijk hun heil ergens anders zoeken waar handel drijven gemakkelijk gaat, bijvoorbeeld in Duitsland.”
Maar ook het dalende Pond heeft invloed, zegt hij. “Hierdoor kan het zo zijn dat Britse ondernemingen goedkoper worden op de Britse markt, waardoor Nederlandse ondernemers naar alternatieve markten moeten zoeken.” Na de Brexit komen Britten ook lastiger de EU-markt op, waardoor voor hen Duitsland ook minder goed bereikbaar wordt. “Denk aan mogelijke tarieven én in ieder geval douaneprocedures. Dit betekent een mogelijk concurrentievoordeel voor Nederlandse bedrijven.”
Wat ook speelt is dat bijvoorbeeld Nederlandse mkb’ers exporteren naar landen buiten de EU met wie een handelsovereenkomst geldt voor verlaging van invoerrechten, op basis van EU oorsprong, zegt Groothuijse. “Als dan bepaalde onderdelen uit het VK komen, is dat een probleem. Zij zullen overwegen om hun eindproduct, halffabricaat of onderdeel in Duitsland te kopen.”
Grondig voorbereiden op Duitsland
Door het wegvallen van het VK is Duitsland ineens een stuk dichterbij als goede leerschool voor de startende exporteur die binnen de EU actief wil worden, zegt Han Boots, Duitsland-expert bij de Kamer van Koophandel.
En als je dan aan de slag gaat in Duitsland, dan draait alles om de grondige voorbereiding, vertelt Boots. “Denk niet dat het wel goed komt, maar onderbouw je verhaal. En wees voorbereid op zeer gedetailleerde vragen. Duitsers zijn gek op feiten, cijfers en specialistische kennis. Gebruik daarom zoveel mogelijk materiaal waaruit blijkt dat je kwaliteit levert.”
Ook krijg je in Duitsland te maken met veel extra bureaucratie, waarschuwt Boots. “Duitse bedrijven hanteren een waslijst aan regels, procedures en contracten. En daar houden ze zich ook aan. Alles wordt tot in detail schriftelijk vastgelegd om onzekerheden te vermijden.” Onderhandelingen duren daarom vaak een stuk langer, zegt hij. “Voorkom irritaties en trek hier de tijd voor uit. En zorg dat je op de hoogte bent van de regels en voorwaarden.”
Niet wachten tot na de zomervakantie
Voor ondernemers is het belangrijk om te weten wat ze vandaag al kunnen doen, zegt Groothuijse. “Veel is al wél duidelijk. Doordat het VK een land buiten de EU wordt, kan je je voorbereiden op extra douaneprocedures.” Veel van deze informatie staat op sites als het Brexitloket en Hulpbijbrexit. “En vul de Brexit Impact Scan in.”
Groothuijse adviseert een risicoanalyse te maken. “Stel, u moet straks 10, 15 of 20 procent aan invoerrechten betalen en BTW vooruitbetalen? Wat betekent dat voor uw bedrijfsvoering, bancaire liquiditeit en werkkapitaal?” Verder is het volgens hem handig om medewerkers op een exportdocumentencursus te sturen. “Ze krijgen straks te maken met een Certificaat van Oosprong (CvO) van de KVK, factuurverklaring, leveranciersverklaring en ga zo maar door. De douane adviseert: vraag nu een douanevergunning aan (EORI etc.) Wacht hier niet mee na de zomervakantie!”
Kennissessies in Rotterdam
Voor ondernemers die willen internationaliseren organiseert de Kamer van Koophandel het OnderNemersPlein in Rotterdam. Op 28 juni is daar de bijeenkomst ‘Slim aan de slag als internationaal ondernemer’. Het doel van de avond is dat ondernemers met de opgedane kennis direct de volgende dag aan de slag kunnen.
De avond begint om 19.00 uur met een gezamenlijke sessie. Daarna volgt een keuzeprogramma met korte kennissessies in 4 rondes. Tijdens de avond is er voldoende gelegenheid om de informatiemarkt te bezoeken waar persoonlijke vragen gesteld kunnen worden aan de partners van het OnderNemerSplein. Het programma wordt afgesloten met een netwerkborrel.