Waarom Duitsland een handige brug is voor zakendoen in Rusland

Veel ondernemers zien beren op de weg als ze zaken willen doen in Rusland. Mirèse Heijting van CIS Certification heeft ruime ervaring met business in het oosten en vertelt hoe bijvoorbeeld connecties in Duitsland verder kunnen helpen.
Rusland

Voor Nederland mag Duitsland de belangrijkste handelspartner zijn, verder naar het oosten gaat er in Centraal- en Oost-Europa een hele andere wereld open. Dat is een markt met 250 miljoen mensen en een groeiende middenklasse met toenemende koopkracht. Het is een van de redenen waarom de Kamer van Koophandel (KvK) samen met RVO.nl op woensdag 13 juni in Nieuwegein de miniconferentie Marktuitbreiding richting Centraal- en Oost-Europa houdt.

Road2Central and Eastern Europe is bedoeld voor voor ondernemers om in korte tijd meer te weten te komen over de zakelijke kansen in Hongarije, Polen, Roemenië, Oekraïne en Rusland. Er is een focus op de sectoren Agrifood, Logistiek/Transport, Life Sciences & Health en Water en het thema Circulaire Economie.

Een van de sprekers deze dag is Mirèse Heijting, mede-eigenaar van CIS Certification uit Berkel en Rodenrijs. Het bedrijf adviseert internationale klanten over certificering wanneer ze willen exporteren naar landen die zijn aangesloten bij de Euraziatische douane-unie, zoals Rusland, Wit-Rusland en Kazachstan.

Jonge generatie Russen erg internationaal ingesteld

Veel berichtgeving over deze regio is negatief, waarom zou je je als ondernemer nu oriënteren op de Russische markt?

Veel nieuws gaat over de politiek, wat mensen bang kan maken. Maar de ondernemers zijn natuurlijk niet de politiek en willen graag zakendoen. Zij kampen met dezelfde grillige politiek van het moment als wij in het westen. Zij hebben er net zoveel belang bij om betrouwbaar en stabiel te zijn. Met Russische ondernemingen is het over het algemeen prettig samenwerken, zowel met de oudere als met de jongere generatie. Steeds vaker heb je te maken met jonge, ambitieuze mensen, die goed Engels spreken en wat meer betrokken zijn bij thema’s als duurzaamheid en milieu.

En de beren op de weg vallen reuze mee wanneer je met een gedegen aanpak komt. En daarom kom je ook naar de Road2Central and Eastern Europe, om met die voorbereiding te beginnen.

U zegt, je moet je niet zo laten afschrikken?

Inderdaad, maar dat betekent niet dat het makkelijk wordt. Er komt meer bij kijken dan wanneer je zaken doet met Duitsland. Maar Russische bedrijven scoren goed in betaalgedrag en er is een hele reeks aan sectoren waar Nederland en Rusland een goede match zijn. Denk aan de branches rond olie en gas, maar ook aan kassenbouw, zadenveredeling en kunst en cultuur. Er wordt veel gebouwd in Rusland en men kan expertise uit West-Europa en dus Nederland goed gebruiken. Dat gaat van kunstenaars tot aan gebouwentechniek.

Hoe zit het met de sancties?

Die zitten absoluut dwars. Een aantal sectoren is daardoor hard geraakt, denk aan de leveranciers van vers voedsel. Aan de andere kant zijn Russen nu volop zelf bezig met het opzetten van glastuinbouw en kopen hiervoor kennis in uit Nederland. Verder zie ik tal van kleinere projecten verdeeld over heel veel branches. En ook in Kazachstan en Wit-Rusland gebeurt veel.

Samenwerken met Duits bedrijfsleven

U verzorgt certificering, waarom heb je dat nodig?

Dat heb je nodig om in te klaren bij de douane, maar ook bijvoorbeeld bij de ‘commissioning’ oftewel inbedrijfstelling in Rusland. Verder is het een handig marketingmiddel. Ik sprak laatst een bedrijf dat terugkwam van een Russische beurs. Ze hadden ontzettend veel leads, maar hun omzet was viermaal hoger geweest wanneer ze al CU TR-certificering hadden gehad voor hun product. Als je het vooraf regelt, scheelt het meestal veel tijd.

Het Duitse bedrijfsleven is sterk vertegenwoordigd in Rusland. Helpt het wanneer je daar aansluiting bij zoekt?

Ik kan het nog sterker zeggen, Nederland doet al heel veel zaken in Rusland via Duitse bedrijven. Vaak zijn het toeleveranciers die onderdelen maken voor Duitse machines die dan in Rusland terecht komen. Daarom kijk ik ook graag breder dan Nederland, we moeten als West-Europa samenwerken om succes te hebben in Rusland. Zo helpen we elkaar verder.

Beren terug het bos in

Welke boodschap heeft u op 13 juni?

Ik wil laten zien welke kansen er in onder meer Rusland liggen. En dat het met een goede voorbereiding en gebruik van gezond verstand het echt goed zakendoen is in deze regio. Vorig jaar kreeg ik de vraag; hoe zit het met de maffia? Natuurlijk heb je dat soort problemen ook in Rusland, maar in West-Europa kan je ook heel erg foute bedrijven tegenkomen. Luister naar je gevoel, bereid je goed voor. En voor je het weet zijn de beren van de weg zo weer terug het bos in.

Hoe ervaring in Duitsland helpt bij zakendoen in Centraal- en Oost-Europa

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Nederlandse bedrijven hebben volop kansen over de grens. Met het netwerk en de dienstverlening van KVK ligt de wereld aan jouw voeten.