Waarom deze prijswinnende Duitse ehealth startup geen klanten in eigen land heeft

Berlijnse ehealth startups werken hard aan innovatieve apps voor de gezondheidszorg. Toch moeten ze voorlopig hun klanten vooral buiten Duitsland zoeken.

Vaak klinkt de klacht dat digitale innovaties niet worden toegepast in de Duitse gezondheidszorg. Toch werkt in Berlijn de startup Klara volop aan health-software zoals chatsystemen voor artsen, videospreekuur en computerdiagnose. Maar vooral in de VS wordt er gebruik van gemaakt.

Tijdens de recente griepepidemie waren huisartsen nauwelijks te bereiken. Simon Bolz heeft een manier gevonden om daar slimmer mee om te gaan. De huisarts bellen is wat hem betreft achterhaald. De oprichter van de app Klara heeft een app gemaakt voor huisartsen waarmee het contact met de patiënt efficiënter moet worden.

Whatsapp voor artsen

Het programma lijkt een beetje op WhatsApp, inmiddels maken maandelijks al 50.000 patiënten gebruik van de app, er worden een half miljoen berichten verstuurd. En dat gaat veel verder dan enkel het maken van een afspraak. Artsen kunnen labresultaten sturen en hun patiënten daarover vragen stellen. Ook zijn er groepschats mogelijks met bijvoorbeeld specialisten en de apotheker.

Zo’n 80 tot 90% van van de communicatie kan door de doktersassistenten worden overgenomen, de arts wordt er alleen even bijgeroepen wanneer dat echt nodig is. Dat moet de communicatie een stuk efficiënter maken.

Inmiddels werken 2.000 huisartsen met de software van Bolz. Zij betalen voor de app, voor de patiënten is gebruik gratis. Zij hoeven ook niets te installeren, de berichtjes komen als sms die direct kunnen worden beantwoord.

Made in Germany, niet verkocht in Duitsland’

Toch hebben de Berlijners hun product enkel nog in de VS kunnen slijten, schrijft Tagesspiegel. Mede-oprichter Simon Lorenz is inmiddels naar New York verhuisd en heeft daar een team opgebouwd. Ook Bolz is er vaak te vinden. In Silicon Valley wonnen de Duitsers al diverse prijzen in e-health. Groeiplannen hebben ze ook, maar niet in Duitsland.

Het voorbeeld staat symbool voor hoe moeilijk digitale innovaties in de Duitse gezondheidszorg worden omgezet. Zelfs de meest simpele e-health-toepassingen worden nog maar nauwelijks ingezet, stelt brancheorganisatie voor de digitale sector Bitkom. Uit een enquête bleek dat 37% van de huisartsen patiëntendossiers ook op CD-rom kon aanbieden. Slechts 3% deed dat online. Een kwart van de artsen kreeg vragen van patiënten over health-apps.

Die gevraagde apps worden dus gewoon gemaakt in Duitsland, maar niet of nauwelijks gebruikt. En voordat het zover is, duurt het nog wel even, zegt huisarts Thomas Assmann uit het dorpje Lindlar in Digital Present. “Beslissers in de gezondheidszorg zijn vaak ouder en zien weinig in de digitale innovatie.”

Assmann zelf is juist voorloper op dit gebied, en doet al 10 uur per week videospreekuur. Juist op het platteland biedt dat veel voordelen, zegt hij. Hij is voor huisbezoeken soms wel een uur onderweg om dan 10 minuten met een patiënt te spreken.

“Mijn kerncompetentie is niet het autorijden”, zegt hij. Dat laat hij over aan zijn assistenten die met een rugzak op pad gaan die hij samen met een bedrijf heeft ontwikkeld. Daarin zit meetapparatuur en een tablet om data direct naar de huisartsenpost te sturen, waarna hij per videoverbinding advies geeft. Inmiddels werken 20 huisartsenpraktijken met de methode, Assmann denkt dat hij hierdoor wekelijks 8 uur meer tijd heeft voor zijn patiënten.

Ehealth startup in Berlijn

Toch wil de Berlijnse startupbouwer Hitfox Group met de incubator Heartbeat Labs jaarlijks 3 tot 5 health-startups oprichten. Startups krijgen 500.000 tot 5 miljoen euro in de hand gedrukt om hun business op de benen te krijgen.

Lees verder:

Nu stort ook de Duitse startupwereld zich de gezondheidszorg

De Duitse gezondheidszorg loopt achter rond technische innovaties en digitalisering. De in de Duitse medische wereld bekende expert professor Martin Staemmler vertelt waar het volgens hem op vastloopt.

Duitse ziekenhuizen worstelen met innovatie

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.