Nu stort ook de Duitse startupwereld zich de gezondheidszorg

Health is de volgende industrie die op het punt staat om ontwricht te worden. Maar de vraag is of Duitsland wel echt innovatief kan zijn dankzij de gevestigde structuren. De komende weken zoeken we dat uit en luisteren naar onder andere Health-experts uit Brabant die de Duitse markt verkennen. Deel 1: Heartslab gelooft wél in innovatie in Duitse health.

De Berlijnse startupbouwer Hitfox Group zet in op het thema ‘health’ en begint daarvoor de de incubator Heartbeat Labs, met als doel jaarlijks 3 tot 5 health-startups op te richten, meldt startupblog Gründerszene.

Startups krijgen 500.000 tot 5 miljoen euro in de hand gedrukt om hun business op de benen te krijgen. Verder krijgen founders steun op het gebied van tech en boekhouding. Heartbeat Labs heeft in totaal een budget van enkele tientallen miljoenen. De dagelijks leiding komt in handen van Fitfox-oprichter Jan Beckers, CFO Hendrik Krawinkel en Eckardt Weber.

Veel potentie

Het drietal stond eerder al aan de basis van Finleap, een door Hitfox opgerichtte fintech-incubator. Het managementteam krijgt ondersteuning van vakmensen uit de medische wereld. Bij Heartbeat Labs werken nu 40 mensen, er zijn nog 30 vacatures.

Hitfox stort zich na fintechs op health, omdat ‘de ontwikkeling van de zorg qua efficiëntie, intelligent datagebruik en mobiele toepassingen en digitalisering ver achterloopt’, zegt founder Jan Beckers. “Daarbij hebben digitale technologieën reusachtig veel potentie om de zorg voor patiënten te verbeteren en tegelijkertijd de kostenlast terug te dringen.”

Nederland voorloper

Nederland geldt wereldwijd als een voorloper in de digitalisering van de zorg. Michiel Sprenger kent als adviseur IT en Innovatie bij het stichting Nictiz, het expertisecentrum voor standaardisatie en eHealth in Nederland. “Duitsland is nog erg zoekende naar de juiste eHealth-strategie. In vergelijking met Nederland ligt er geen landelijk gedragen beleid.”

Concerns ontdekken health

Internationaal is een vergelijkbare trend gaande. Megaconcern Amazon heeft in het diepste geheim al een speciaal team onder de naam 1492 opgericht om te werken aan projecten rond de digitalisering van patiëntendossiers en telemedicine, melden Amerikaanse media.

Het team dat werkt vanuit Seattle, focust zich zowel op hardware en software, zeggen diverse bronnen tegen CNBC. Ook Apple heeft inmiddels een speciale afdeling die werkt met partners in de medische wereld aan e-health-oplossingen. Amerikaanse media vingen eerder op dat ook Google en Microsoft de gezondheidszorg hebben ontdekt.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.