Hoe Nederlandse medtech bedrijven beter hun internationale partners kunnen vinden

Lastige lokale wetgeving en het ontbreken van goede partners in andere landen houdt Nederlandse medtech-bedrijven vaak tegen in de internationale groei naar bijvoorbeeld Duitsland. Het programma Boost4Health wil daar verandering in brengen.

Medisch technologische bedrijven zijn in enkele regio’s binnen Europa sterk vertegenwoordigd, maar werken nog nauwelijks samen.

Dat moet anders dacht Oost NL. De ontwikkelingsmaatschappij van Oost-Nederland is daarom onderdeel van een samenwerking tussen 11 regio’s uit 7 Europese landen waar Life Sciences & Health sterk zijn, om mkb’ers in deze sector beter te helpen bij hun technologie ontwikkeling en internationale groei.

Via het Boost4Health-netwerk lukt het beter om kennis uit te wisselen, netwerken te delen, en praktische en financiële steun te bieden. Het is een programma gericht op Life Sciences & Health. Dus biotech, pharma, nutrional health en medtech.

Boost4Health in Noordwest-Europa

Het netwerk beslaat vooral Noordwest-Europa, met als belangrijke spelers Oost-Nederland, Noord-Brabant en Baden-Württemberg.

Ondernemers kunnen via het Boost4Health-programma aanvragen indienen voor coaching en financiële steun.

Dynamiek

Regels en standaarden voor medische apparatuur kunnen per land verschillen en dat maakt internationaliseren voor Nederlandse bedrijven niet makkelijk, vertelt Friso Hennings Backer van OostNL. “Wat helpt dat Nederland binnen Europa al jaren het best gekwalificeerde healthcaresysteem heeft. Dus als een product in Nederland is goedgekeurd, dan heeft dat een bepaalde waarde in de rest van de wereld.”

Het Boost4Health-netwerk in Europa.

Dankzij het Boost4Health-programma zijn we in contact gekomen met Oost-Nederland, zegt Steve Samson van Kent County Council, een regio ten zuid-westen van Londen. “OostNL is daarin een van onze key-partners.”

Zo brachten de twee ontwikkelingsmaatschappijen bedrijven uit hun regio met elkaar in contact tijdens de medische beurs Medica in Düsseldorf in november dit jaar. “Hopelijk ontstaat er zo meer business tussen Kent en Oost-Nederland. We zijn echt onder de indruk van hoe dynamisch de regio is. Ik weet zeker dat we op deze manier goede kansen kunnen creëren voor onze bedrijven.””

Lees ook

Liveblog – Medica 2017

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.