Wat Nederlandse bedrijven te zoeken hebben op de grootste autoshow ter wereld IAA

In Frankfurt begint aanstaande dinsdag de 67ste Internationale Automobile Austellung (tentoonstelling). Emobility-expert Henk Meiborg vraagt zich af hoeveel Nederlandse bedrijven daar te zoeken hebben.
IAA

Op de IAA in Frankfurt zijn de Nederlanders prominent aanwezig in de hal New Mobility World, de afdeling waar alle nieuwe mobiliteitstechnologie te aanschouwen is. Het zijn er dit jaar meer dan 30.

De IAA wordt om het jaar gehouden en tijdens de vorige editie werd er voor het eerst een aparte hal geheel gewijd aan de nieuwste technologieën op het gebied van mobiliteit. Tijdens deze editie hebben verkenners van de gezamenlijke Nederlandse toeleveranciers geconstateerd dat dit de ideale plek zou zijn om de traditionele oosterburen te laten zien wat wij, als niet-autobouwers, in onze mars hebben.

Hoe innovatief is Nederland?

Ook de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu onderkenden deze kans. Dit resulteert dit jaar in een gemeenschappelijke stand van bedrijfsleven, overheid en de universiteiten uit Nederland. Meer dan 1.000 vierkante meter zal worden gevuld met ontwikkelingen die tonen dat Nederland een unieke positie inneemt in de mondiale automobielindustrie.

Schets van het Holland Hightech Paviljoen. Beeld: Holland Hightech

 

Maar hoe uniek zijn wij Nederland nu eigenlijk, en is dit wel zo? Nou daar heeft Roland Berger, een toonaangevend onderzoeksbureau uit de automotive wereld, onderzoek naar gedaan. En de conclusies zijn helder.

China zit vernieuwend Nederland op de hielen

Een vergelijking van 11 verschillende landen levert op dat Nederland toonaangevend is als het gaat om nieuwe mobiliteitstechnologie. Maar er dreigt gevaar. Zo zit bijvoorbeeld China ons op de hielen. Het is daarom belangrijk dat de Nederlandse overheid haar innovatieve beleid handhaaft, blijft ondersteunen dat Nederland een Smart Living Lab is en blijft.

Het prille verleden heeft ons geleerd dat veranderingen in het fiscale beleid direct zorgen voor het verliezen van een voorsprong. Kijk maar naar hoe het de plugin-hybrides is vergaan.

Noodzakelijk om op de IAA in Frankfurt te zijn

Ook dat heeft Roland Berger gesignaleerd, en het rapport waarschuwt hiervoor. Het is juist daarom lovenswaardig dat de Nederlandse regering via de ministeries van Economische Zaken en I&M is vertegenwoordigd op de IAA. En om de sterke positie te verstevigen en te behouden is het absoluut van belang dat de Nederlandse toeleveranciers er massaal zullen zijn komende week.

Nederland staat op nummer 1:

Nederland in het rapport van Roland Berger.

Komt u ook?

Ik verheug me nu al op de nieuwe contacten die we gaan opdoen. Op de gesprekken met ontwikkelaars van de autofabrikanten en op de lezingen die we mogen geven.

Komt u ook?

 

Meer uitleg over het rapport van Roland Berger:

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Tijdens de Duits-Nederlandse samenwerkingsweek Die Tolle Woche in Enschede is mobiliteit een belangrijk thema. Op donderdag 28 september wordt het congres Powering Mobility georganiseerd in de Grolsch Veste voor ondernemers uit Nederland en Duitsland.

Henk Meiborg is directeur van emodz en penvoerder van het PIB-programma 'e-mobiliteit van Amsterdam naar Berlijn'.