Deze Nederlandse verkoopstrategie valt goed in Beieren

Hoe ga je verder na een intensief beursbezoek in Duitsland? Deze ondernemers delen hun strategie.

De Nederlandse inbreng tijdens de medische beurs MT Connect eind juni in Neurenberg kon weinig Duitsers ontgaan. De aanpak van veel ondernemers uit Nederland bevalt sowieso goed, vertelt directeur Rainer Seßner van Bayern Innovativ, de organisatie voor handelsbevordering in Beieren.

De manier waarop ze hier op bedrijven afstappen en met hen samenwerken is bijzonder, zegt hij. “Het is niet het klassieke ‘ik wil jullie iets verkopen’, maar men wil samenwerken. De Nederlanders willen samen projecten vooruithelpen. En dat is precies ook de filosofie van Bayern Innovativ.” De organisatie van Seßner heeft als doel samenwerkingen te ondersteunen. “En daarom past deze mentaliteit hier erg goed. En dat is wat me erg goed bevalt.”

Aanknopingspunten

Een groot deel van de Nederlanders was mee op de handelsreis van de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) naar Neurenberg. Directeur Ton Dreves van hightechtoeleverancier DCD Europe uit Eindhoven wilde een beter beeld krijgen van de markt in Duitsland en dat is meer dan gelukt, vertelt hij. “Ik heb inmiddels een concurrentie-analyse uitgewerkt en weet zeker dat we hier meer uit kunnen halen.”

Ook Geert van Bergen van KMWE Precision uit Eindhoven is goed te spreken over het bezoek aan Neurenberg. “Ik ben meestal solo op pad in Duitsland. Het mooie van zo’n gezelschap is dat je onderling goede gesprekken hebt die weer veel aanknopingspunten opleveren. Je kunt zo ook iets voor elkaar betekenen.”

Efficiënt

Dreves merkte dat heel letterlijk toen een delegatiegenoot een ‘match’ naar hem doorspeelde. “Zij sprak een Duits bedrijf dat een oplossing zocht voor een probleem waarmee wij al veel ervaring hebben. Dus hier kunnen we meteen mee aan de slag.” Het is niet de enige afspraak die hij maakte in Duitsland. “We hebben twee potentiële leads, dat is meer dan ik had durven hopen.”

Van Bergen vond dat de beurs rustiger oogde nu het groter was opgezet. “Maar de partnering met Duitse partijen is op deze manier wel veel efficiënter. Het heeft de potentie om groter te worden.” Nieuwe afspraken heeft hij al staan. “De eerste contacten die ik tijdens deze beurs heb opgedaan heb ik afgelopen week al bezocht.”

Kleinschalige missies

Mark Koppers van de BOM organiseerde de handelsreis naar Neurenberg en kijkt tevreden terug. “Kleinschalige, thematische missies in specifieke sectoren zoals health werken goed, zeker als je het koppelt aan matchmaking. Op deze manier willen we internationaal ondernemen voor Brabantse bedrijven in een hogere versnelling brengen. We werken zo met clusterpartners en bedrijven in Zuid-Duitsland aan de lange termijn om de wederzijdse samenwerking te stimuleren.”

 

Lees meer

Medische beurs MT Connect in Neurenberg kleurt oranje

 

Veeleisende Duitse klanten dagen ons uit om extra goed te presteren

Duitse bedrijven steeds opener voor ontwikkeling door derden

Duitse ziekenhuizen worstelen met innovatie

Brabantse ervaring in samenwerken maakt indruk in Duitse medische wereld

Brabanders brengen expertise digitalisering medische sector naar MT Connect Neurenberg

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:

Brabant en Zuid-Duitsland behoren tot de meest innovatie regio’s van Europa, onder meer op het gebied van medische technologie. Ze werken samen aan de ontwikkeling medische technologie door kennisuitwisseling en het verbinden van bedrijven en kennisinstellingen uit beide regio’s.

Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.