Waarom Nederlandse bedrijven kiezen voor kleine specialistische beurzen in Duitsland

Grote beurzen in Duitsland hebben het moeilijk. Deze Nederlanders kiezen voor kleinere nichebeurzen zoals de Sensor+Test in Neurenberg.

Sensor+Test in Neurenberg mag dan een nichebeurs heten, het trok afgelopen jaar bijna 600 exposanten uit 32 landen. Deze week reizen 12 Nederlandse bedrijven af naar het noorden van Beieren, waaronder Bronkhorst en Sensata.

De beurs geldt als het wereldwijd meest toonaangevende forum op het gebied van sensoren- en meettechniek.

Wout van ’t Wel – Bronkhorst High-Tech

Wout van ’t Wel is marketingmanager bij Bronkhorst High-Tech uit Ruurlo, met de Sensor+Test heeft hij al decennia ervaring.

Waarom staan jullie op de Sensor+Test?

Het is van oudsher een goede beurs voor ons. Ik denk dat we er al zeker 30 jaar komen. Wij staan daar jaarlijks, in eerste instantie als pionier op het gebied van het meten van doorstroming, gebruik makend van het thermische meetprincipe. Later hebben we ons portfolio op gebied van sensoren en regelaars enorm uitgebreid. Hier treffen we een heel ander publiek dan op de Hannover Messe waar we ook jaarlijks aan deelnemen.

Wat is het verschil?

Beurzen als de Hannover Messe worden opgezet vanuit een sector zoals industriële automatisering, energie of chemie, maar bij de Sensor+Test draait het puur om de sensortechniek. Omdat je in Zuid-Duitsland zit, tref je relatief veel automobielindustrie aan. Maar in principe staat de beurs los van marktsectoren. Dus hier vertellen we ons verhaal vanuit de techniek en laten we ons graag verrassen door vragen vanuit de markt. Behalve het leveren van standaardproducten denken we vaak mee met eindklanten en systeembouwers over maatwerkoplossingen. De helft van de bezoekers is Duits, de andere helft komt uit de rest van de wereld.

Welk verhaal hebben jullie daar te vertellen?

In Neurenberg willen we altijd onze nieuwste technieken presenteren. We hebben al vaak deelgenomen aan het wetenschappelijke congres waar we zelf ook presentaties hebben gehouden over met welke ontwikkelingen we bezig zijn. Dit jaar lanceren we een nieuw product tijdens een forum.

Wat is het?

We komen met een nieuw meetprincipe gebaseerd op ultrasone techniek, ontwikkeld in samenwerking met TNO. Met de nieuwe flowmeter kunnen we heel nauwkeurig kleine vloeistofstromen meten met een sensorbuisje van slechts 1,3 millimeter doorsnee.

Ultrasonic flowmeter van Bronkhorst. Eigen foto

Wat hoop je met deze presentatie te bereiken?

Er zijn hier veel wetenschappers en medewerkers van grote concerns. We willen hen innovatieve oplossingen aanreiken voor actuele en toekomstige vraagstukken op gebied van ‘low-flow fluidics handling technologie’, een gebied dat dus wat breder is dan alleen doorstromingsmeting.

Waar vinden we jullie sensoren in terug?

Heel divers, wij zijn goed in het meten van hele kleine hoeveelheden. Het zwaartepunt ligt in de chemie, maar je vindt ons ook in de foodindustrie bijvoorbeeld bij het toevoegen van kleur- en smaakstoffen. Bij toeleveranciers voor de automobiel-industrie worden onze sensoren en regelaars vaak gebruikt in productieprocessen, zoals bij het aanbrengen van coatings op ramen en spiegels, of het opfoamen van dashboards tot aan de productie van ledlampjes.

Welke trends volgen jullie nauwgezet?

De multi-parametertechniek, dus het combineren van verschillende soorten sensoren in één toepassing. Denk aan het meten van doorstroom, temperatuur, dichtheid en druk verenigd in één apparaatje. Daar zijn wij druk mee bezig.

Wanneer is de beurs geslaagd?

Dat is lastig te meten. We maken na iedere beursdeelname een beursverslag waarin je het aantal opvolgingen en de kwaliteit daarvan probeert te waarderen. Over het algemeen zie je door het internet een neerwaartse trend bij beurzen, daarom is het goed dat de Sensor+Test ook een wetenschappelijk congresprogramma heeft, dat meerwaarde geeft aan deze technisch-commerciële vakbeurs.

 

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.