Vers voedselbeurs Fruit Logistica: let op de culturele verschillen

Op de 25-jarige vers voedselbeurs Fruit Logistica in Berlijn is Nederland met 320 deelnemers stevig vertegenwoordigd. Nederland is daarmee één van de grootste spelers op de beurs die op 8 februari begint. Producenten moeten rekening houden met de culturele verschillen.

Na de consumentenbeurs de Grüne Woche in Berlijn, de tuinbouw en sierteeltbeurs IPM Essen, staat nu vers voedselbeurs Fruit Logistica (8-10 februari) eveneens in de Duitse hoofdstad en de biologische vakbeurs Biofach in Neurenberg (15-18 februari).

Fruit Logistica

Tijdens de Fruit Logistica in Berlijn draait het om de wereld van vers voedsel, logistiek en techniek. Bij uitstek sectoren waar het Nederlandse bedrijfsleven vooraan staat, dit jaar zijn er 320 deelnemers uit Nederland. De beurs bestaat 25 jaar.

Voorverpakte groente

Hoe belangrijk culturele verschillen zijn bij voedsel werd vorig jaar duidelijk toen op de Fruit Logistica een onderzoek werd gepresenteerd waaruit bleek hoe verschillend Nederlanders en Duitsers omgaan met voorverpakte, gesneden groente en fruit.

Waar Nederlanders 35% van hun groente en fruit ‘kant en klaar’ kopen, is dat in de Duitse situatie slechts 3,7%. Een gat in de markt dus voor Nederlandse producenten, al is het de vraag of Duitsland wel zit te wachten op plastic zakjes.

Onderzoekt Hans-Christoph Behr presenteert zijn resultaten op de Fruit Logistica in Berlijn. Foto: Pieter Heijboer.

 

In Nederland is het heel normaal om voor je salade de blaadjes kant en klaar in een zakje te kopen. Dat geldt net zo goed voor de nasi- en bamigroenten en er duiken ook steeds meer gesneden appeltjes in plastic op in de supermarkten. Veel Duitsers hebben daar zo hun vraagtekens bij: Is al dat plastic wel gezond en bovenal, bederft het niet de smaak?

Duitsers denken dat voorgesneden groente en fruit niet schoon zijn en zien de meerwaarde van ‘snel’ niet zo in. Bovendien is voor hen eten niet zozeer een noodzakelijk, maar ook een cultureel ritueel. Dat is terug te zien in de cijfers. In landen als Frankrijk en Italië waar eten een belangrijke plaats binnen de dag heeft, worden ook zeer weinig voorgesneden groente en fruit gekocht.

Lees verder:

Bizarre wereld

De Nederlandse journalist Annemieke Hendriks uit Berlijn dook de afgelopen jaren in de wereld van vers voedsel. In haar boek ‘De Tomaat’ beschrijft ze welke mooie maar ook bizarre kanten de sector kent.

Annemieke Hendriks. Foto: Roy van Veen

De tomaat en de bizarre wereld van vers voedsel is het achtste boek van non-fictieschrijfster Hendriks. Het boek werd in december afgelopen jaar gepresenteerd in een Nederlandse tomatenkas. Hendriks vertelt bijvoorbeeld of veel Duitsers terecht denken dat Nederlandse tomaten Wasserbomben zijn.

Lees verder:

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.