Vertrouwen

Het is al donker als we de reeds volle bus instappen. De sfeer is uitgelaten. Kinderen zingen, er wordt gelachen. Hobbelend zijn we op weg naar één van de meest bijzondere plekken om een nachtmis te beleven: Bethlehem.

Een wegblokkade markeert de scheiding tussen de Palestijnse gebieden en Israël. De soldaten voor- en achterin de bus begroeten de grenswacht. Op het dak wordt een zwaar machinegeweer doorgeladen. Binnen klinkt ‘Stille Nacht, heilige Nacht’.

Begin deze eeuw was ik voor mijn eigen bedrijf gedurende enige jaren vaak en lang in Israël. De tweede intifada was bezig en bomaanslagen waren heel gewoon. Winkelcentra, nachtclubs en bussen waren favoriete doelwitten van zelfmoordenaars.

Hete brij

De overheid daar draait niet om de hete brij heen, want als geen ander snapt ze dat er groepen mensen op deze planeet zijn die andersdenkenden of – gelovigen niet en nooit zullen accepteren. Het aanbieden van de andere wang bleek in het verleden geen oplossing en dus worden eigen normen en waarden tegenwoordig tot het uiterste beschermd.

De bevolking wordt doorlopend geïnformeerd over bedreigingen en maatregelen daartegen worden snel genomen. Tascontroles werden landelijk van het één op het andere moment ingevoerd, elektronische poortjes stonden snel overal en grote plantenbakken en betonblokken beschermen markten en pleinen. Politie en leger hadden duidelijke instructies en het budget om het te regelen.

Papieren tijgers

Hoe anders is het in Europa? Een zelfmoordenaar is voor ons iemand met een tijdelijke kortsluiting. Ook als we binnen een dag na een aanslag vier handlangers van de dader oppakken, blijven we spreken van een ‘lone wolf’. Drie dagen na de aanslag in Berlijn staan op kerstmarkten agenten met machinepistolen zonder magazijn of munitie. We beschermen onze vrijheid met papieren tijgers, want de dreiging willen we gewoon niet zien.

Voordat ik indertijd besloot kerstavond in Bethlehem te vieren, informeerde ik naar de veiligheid. Uiteindelijk kwam ik terecht bij een algemeen informatiepunt van de Israëlische overheid. Het antwoord van de ambtenaar was duidelijk: “Als wij vinden dat we uw veiligheid ergens onvoldoende kunnen garanderen, dan is die bestemming vanuit Israël niet bereikbaar.” Dat nam ik blind van haar aan, want zoveel vertrouwen had ik inmiddels wel in die overheid.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Roy van Veen (1970) - columnist bij Duitslandnieuws.nl - bouwde de eerste webshops van Nederland, stond vier jaar op Nederlands/Duitse markten met vis en vernieuwde met zijn telecombedrijf het betaalverkeer bij retailers in Nederland en Duitsland. Laatstgenoemde bedrijf is nu onderdeel van VodafoneZiggo. Met Tothem helpt hij organisaties hun verhaal te vertellen.

Twitter: @royalty
Contact: roy.van.veen@tothem.co
Columns: http://www.duitslandnieuws.nl/blog/author/roy-van-veen/