Oekraïne: Lieve Sint-Nikolaas, wilt u ervoor zorgen dat er niet meer geschoten wordt?

Duitsland heeft een actieve rol in het voortslepende conflict tussen Oekraïne en Rusland. Roy van Veen zoomt in op een heel persoonlijke situatie die laat zien wat het met kinderen doet.

Vanaf het moment van de aankomst van Sinterklaas in Zaandam schreef mijn dochter van acht iedere dag een kort gedicht aan de Goedheiligman. Ze vertelde daarin over haar belevenissen, bijvoorbeeld over de circusschool, een ontmoeting die ze had met de in Amerika succesvolle Nederlandse sing/songwriter Femke Weidema en over haar eigen winkel in hartje Zwolle.

Zo produceerde ze 17 korte zorgeloze verhaaltjes die mij als ouder een leuk en informatief inkijkje geven in wat er in het hoofd en hart van mijn dochter speelt. Voor de grote viering schreef ze vervolgens 8 gedichten voor oma, wiens lootje ze getrokken had. Ze was daar eindeloos mee bezig en nam er alle tijd voor. Daarnaast leerde ze zes Sinterklaasliedjes op de piano. Pakjesavond was bij ons op die manier een gezellige samenkomst van familie, met lekker eten, prikkelende gedichten en live gespeelde muziek.

Zo op weg naar de kerst bewerkt ze wekelijks een eerder geleerd sinterklaasliedje tot iets voor bij de boom. Ze verandert de tekst en past waar nodig de melodie aan op het aankomende feest en de nieuwe betekenis van het lied. We praten met elkaar over dat feest. De Germaanse herkomst, de Romeins/christelijke adoptie ervan en de moderne betekenis van de elementen. We hebben het over de symboliek, een witte kerst en waarom mensen daar zo aan hechten. We bezoeken een kerstmarkt en eren op een kerkhof de slachtoffers uit de tweede wereldoorlog. En we werken aan een spannend kerstmenu, want oma komt eten. Het beloven een paar prachtige zorgeloze feestdagen te worden.

Vergeten oorlog in Oekraïne

Hoe anders is dat bij onze familie en vrienden aan de andere kant van Europa. Met alle aandacht voor de migrantencrisis in de Middellandse Zee en het pact van Marrakech, zijn we in Nederland vergeten dat er in de Oekraïne nog een oorlog woedt waar dagelijks slachtoffers bij vallen.

In dat oosten van de Oekraïne strooit Koning Winter kwistig met temperaturen tot minus 30 en is een witte kerst een zekerheid. Maar behalve sneeuw vallen daar ook mortiergranaten. Er worden kaarsjes geplaatst op graven en er vloeien bittere tranen. In tegenstelling tot hier gaat dat niet om onbekende slachtoffers uit een oorlog van 75 jaar geleden, maar om mensen waar ze gisteren nog mee spraken.

Dat gebeurt in ons Europa. U weet wel, dat continent dat wij zo graag zien als het hart van de moderne beschaving. Ook in het oosten leven kinderen, met gevoelens, gedachten en wensen. En brieven aan Sint-Nikolaas.

Zoals deze van Veronica, een leeftijdsgenootje van mijn dochter: Aan Sint-Nicolaas. Mijn naam is Veronica. Ik heb mijn best gedaan om een goed en gehoorzaam meisje te zijn. Wilt u ervoor zorgen dat er niet meer geschoten wordt. Geef mij alsjeblieft een cadeautje: een speelgoedhondje dat kan blaffen, in een tasje. Ik heb een zusje, zij heet Ivanka, zij is 1,5 jaartjes oud. Geef haar alsjeblieft een speelgoedhondje op wieltjes aan een stok cadeau. Dank u wel dat u er bent voor ons!

De ‘Rendieren’ van de Kerstman zijn Oekraïense vrijwilligers die alle haalbare wensen van kinderen proberen te vervullen. Ze verzamelen cadeaus en brengen ze in het uitgestrekte gebied rond. Dat doen ze vanaf 18 december, wanneer de orthodoxe kerst in Oekraïne begint, tot eind januari.

Help mee

U kunt mee doen! Kies via de link een briefschrijver, vervul de wens, schrijf er een brief bij en stuur het pakket op. De rendieren zorgen ervoor dat het aankomt! U kunt ook geld storten om de logistieke operatie te ondersteunen.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Roy van Veen (1970) - columnist bij Duitslandnieuws.nl - bouwde de eerste webshops van Nederland, stond vier jaar op Nederlands/Duitse markten met vis en vernieuwde met zijn telecombedrijf het betaalverkeer bij retailers in Nederland en Duitsland. Laatstgenoemde bedrijf is nu onderdeel van VodafoneZiggo. Met Tothem helpt hij organisaties hun verhaal te vertellen.

Twitter: @royalty
Contact: roy.van.veen@tothem.co
Columns: http://www.duitslandnieuws.nl/blog/author/roy-van-veen/