Neues aus dem Nachbarland: Medical Device Pitches op de MEDICA

Incontinentie kan opgelost worden met behulp van een bekkenfysiotherapeut waarbij een slim apparaatje van Nederlandse makelij gebruikt wordt. Achter de vinding zitten twee Nederlandse bedrijven die het product samen zullen pitchen voor een jury van Nederlandse en Duitse bedrijven en kennisinstellingen tijdens de MEDICA in Düsseldorf van 14 - 18 november, één van ’s werelds leidende beurzen in de medische sector.

Duitslandnieuws sprak alvast een aantal van de pitchers.

Bewustzijn creëren rond bekkeninstabiliteit

Novuqare en Topic

De Nederlandse bedrijven Topic uit Best en Novuqare uit Rosmalen presenteren hun resultaten samen op de MEDICA en zijn tijdens de beurs in Düsseldorf op zoek naar Duitse strategische partners.

De pitch van Fiebke Op de Macks, Novuqare:

Novuqare richt zich op diagnose en behandeling van bekkeninstabiliteit die bijvoorbeeld tot incontinentie kan leiden. Het gaat dan niet alleen om ouderen, maar ook om vrouwen na de zwangerschap.

“Met het apparaatje van Novuqare – de MAPLe – worden patiënten en bekkenfysiotherapeuten een team. Door de metingen begrijpen beide partijen hoe en waar de bekkenbodemspieren getraind moeten worden. Met behulp van de data wordt een plan gemaakt hoe de spieren in het bekken beter getraind kunnen worden. Dat plan is uiteindelijk ook beschikbaar en visueel uitgewerkt in een applicatie op de iPad. Daarmee is het eenvoudig te bedienen voor zowel de bekkenfysiotherapeut als de patiënt.”

De pitch van Eric van der Laak, Topic embedded systems:

Novuqare zocht een innovatieve productontwikkelaar. Dat moest er eentje zijn die gedurende het ontwikkelproces voortdurend kon inspelen op ervaringen die tijdens klinische tests waren opgedaan. Het werd Topic Embedded Systems, vertelt Eric van der Laak: “Als ze vrijdag bellen met nieuwe data dan verwerken wij deze meteen bij het vervaardigen van een nieuwe release.”

Patiënten begeleiden bij hun ‘reis’ door het ziekenhuis

De pitch van Artur Steffen, ceo van MedLango

Voor patiënten blijkt het lastig te zijn om een overzicht te krijgen van hun behandeling voorafgaand aan de ziekenhuisopname, vertelt Artur Steffen. Samen met zijn team verbleef hij daarom een maand in een ziekenhuis, sprak met patiënten, verpleegkundigen, artsen en producenten van medische apparatuur. Op basis van die gesprekken ontwikkelden ze het platform GoClinic. Patiënten kunnen hun intake vooraf al online invullen en krijgen informatie toegespitst op hun ziekenhuis, afdeling, ziekte en behandeling. Aan de andere kant kunnen aanbieders van medical devices zeer gericht via het platform met de juiste doelgroep patiënten communiceren.

Het team sleepte voor het platform al de prijs ‘helios.hub’ van de Helios-ziekenhuizen in Duitsland binnen. Het Berlijnse bedrijf is sinds deze week opgenomen in het incubatorprogramma Rockstart Accelerator in Nijmegen.

Het bedrijf is tijdens de MEDICA op zoek naar partners die van het platform gebruik willen maken.

Pitchevent

Het pitchevent op de MEDICA vindt plaats op woensdag 16 november tussen 12.40 – 15.00 uur.

Uitnodiging [pdf]

Aanmelden (tot 9 november)

Deelnemers (Nederland):

Deelnemers Holland-paviljoen TFHC, deelnemers Match2Medica-ondernemersreis van Oost NV, bezoekers en exposanten MEDICA.

Deelnemers (Duitsland):

Clusters en hun leden: BIOPRO, Baden Württemberg GmbH, Medical Mountains, Medical Valley, Life Science Nord

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
MEDICA in Düsseldorf van 14 - 18 november is een van ’s werelds leidende beurzen in de medische sector. Voor de Duitse economie is de gezondheidssector een van de belangrijkste pijlers. Wereldwijd geldt de Duitse gezondheidsmarkt als een van de landen met de sterkste omzet. Alleen al de Duitse markt voor medische technologie was in 2014 goed voor een omzet van ruim 28 miljard euro. De Nederlandse Topsector Life Sciences & Health (LS&H) zoekt actief de dialoog met Duitsland om intensiever op medische onderwerpen samen te werken.

Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.