Digitaal schatgraven gaat heel groot worden

900 Miljard geven we volgend jaar met zijn allen uit aan kleine apparaten die gebruik maken van internet om een status te communiceren. Da’s kassa voor veel Duitse producenten van die gadgets, maar het is ook goed geld verdienen voor de Nederlandse fabrikanten van halffabrikaten zoals sensoren en chips.

Internet of Things raakt veel markten en wordt daarom meer gehyped dan ooit. Gartner, de uitvinder van de hype-curve, heeft voor Internet of Things zelfs een speciale XL-editie van de beroemde grafiek bedacht. Nooit eerder werd een nieuwe markt zo opgehemeld. Van Internet of Things gaan heel veel mensen beter worden, maar niet de gemiddelde consument.

In 2020 hebben we zo’n beetje 500 sensoren in en om ons huis. Dat lijkt veel, maar zonder dat je er bij stilstaat heb je een berg van die sensoren ook nu al in gebruik. Denk aan dat licht dat automatisch aanspringt als je door dat infrarood-oog loopt, die oven die op een bepaalde temperatuur afslaat of dat alarmsysteem dat deuren in de gaten houdt.

Het verschil met nu is dat die sensoren over drie jaar veel meer kunnen en allemaal een verbinding met internet hebben, zodat ze je via Facebook en Twitter kunnen laten weten hoe hoog de luchtvochtigheid achter je boekenkast precies is en welke kat er om 3.02 uur langs je achterdeur liep.

Beveiligingsprobleem

Het probleem van al die apparaten is de software die ze bestuurt. Firmware noemen we dat. Dat wordt veelal ergens op een zolderkamertje ontwikkeld, dan overgenomen door een wat grotere speler die het als onderdeel van een halffabrikaat bij een groot merk naar binnen schuift. Die maakt er dan een product van. Die software werkt prima, maar is niet perfect of waterdicht. Aangezien die veelal niet door de fabrikant wordt bijgehouden ontstaat er een groot beveiligingsprobleem.

Ook de consument is debet aan die onveilige situatie, want standaard wachtwoorden worden vaak niet aangepast. Een apparaat wordt opgehangen, aan een app gekoppeld en in gebruik genomen. Via dat standaard wachtwoord is de hele wereld straks op de hoogte van wat er in en om je huis gebeurt. Als je nu even op internet zoekt naar beelden van webcams, dan kun je nu al meekijken in winkels en slaapkamers van kinderen.

Digitaal inbreken

Ransomware gaat een stapje verder en werkt vrij eenvoudig. Je klikt op een onschuldig linkje en vervolgens kun je niet meer bij je documenten, films en foto’s. Een vriendelijke boodschap vertelt je dat het slotje verwijderd wordt, zodra je een paar honderd euro hebt overgemaakt. Doe je dat niet, dan verwijderen ze wat ze van je hebben. Criminelen passen dit nu op kleine schaal toe, maar de schade loopt al in de vele miljoenen.

Denk je even in hoe groot de markt in 2020 voor die criminelen is. 500 op internet aangesloten sensoren per huis en de meeste niet of slecht beveiligd. Kwestie van digitaal inbreken en die apparaten iets laten doen waar je niet op zit te wachten: een alarm dat onregelmatig af gaat, je deuren die niet meer open willen, je diepvries die spontaan ontdooit of je Facebook-tijdlijn die doorlopend wordt volgezet met zinloze of dubieuze meldingen van al die aangesloten apparaten. Gartner heeft absoluut gelijk met de goudmijn die ondernemende types wacht.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Roy van Veen (1970) - columnist bij Duitslandnieuws.nl - bouwde de eerste webshops van Nederland, stond vier jaar op Nederlands/Duitse markten met vis en vernieuwde met zijn telecombedrijf het betaalverkeer bij retailers in Nederland en Duitsland. Laatstgenoemde bedrijf is nu onderdeel van VodafoneZiggo. Met Tothem helpt hij organisaties hun verhaal te vertellen.

Twitter: @royalty
Contact: roy.van.veen@tothem.co
Columns: http://www.duitslandnieuws.nl/blog/author/roy-van-veen/