Liveblog – Deelstaatverkiezingen Mecklenburg-Voor-Pommeren: SPD grootste in eerste prognose

De SPD is volgens de eerste prognoses de grootste partij gebleven in Mecklenburg-Voor-Pommeren. Ondanks het verlies van de gevestigde partijen en de winst van de AfD (21%), lijkt de huidige coalitie van SPD en CDU te kunnen worden voortgezet.

19.25 uur:

De officiële resultaten laten nog op zich wachten. De cijfers uit de peilingen zijn zeer stabiel. Daarom sluiten we voor nu het liveblog. Wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn, melden we ons weer. Hartelijk dank voor de enthousiaste interactie op social media. Voor vragen en opmerkingen: @dld_nieuws of redactie@duitslandnieuws.nl

 

19.11 uur:

19.07 uur:

 

19.04 uur:

Opkomst 60%, dat is 9% meer dan in 2011

18.51 uur:

18.36 uur:

18.16 uur:

Tweede prognose bij ARD
Tweede prognose bij ARD
Prognose: AfD trok vooral niet-stemmers naar de stembus
Prognose: AfD trok vooral niet-stemmers naar de stembus

18.14 uur:

Erwin Sellering (SPD): Moeilijkste verkiezingscampagne ooit. Maar ook de mooiste. Juist omdat we zo onder druk stonden. Nog nooit heb ik op straat zoveel steun ervaren.

18.13 uur:

Frauke Petry: SPD, CDU, Linken en Groenen hebben kiezers aan AfD verloren omdat ze niet naar burgers geluisterd hebben

Frauke Petry: we zijn bijzonder blij dat extreemrechtse NPD nu uit de Landtag is

18.06 uur:

SPD doet het duidelijk beter dan in de vorige peilingen. AfD wordt tweede partij in de peilingen, had wellicht een iets beter resultaat verwacht. De Groenen moeten vrezen de kiesdrempel niet te halen. Extreemrechtse NPD lijkt sowieso de enige zetels die ze hebben te verliezen, ook de liberale FDP haalt de kiesdrempel niet.

18.01 uur:

Eerste prognose

17.59 uur:

17.57 uur:

Zelfs als de SPD weer de grootste wordt, is het niet eenvoudig een coalitie te vormen. Waarschijnlijk zijn 3 partijen nodig voor een coalitie

17.51 uur:

Huidige SPD-premier Erwin Sellering is verreweg het meest populair:

17.49 uur:

Mecklenburg-Voor-Pommeren heeft misschien wel de mooiste Landtag van Duitsland. Het parlement in Schwerin is van Disney-achtige proporties

17.39 uur:

AfD-leider Leif-Erik Holm hoopt op een resultaat ‘ergens in de 20%’. De peilingen lijken hem hierin te bevestigen. Daarin gaat de SPD op kop met 28% en leveren CDU en AfD een nek-aan-nekrace met beiden 22%. Daarbij moet gezegd worden dat de AfD het bij de laatste deelstaatverkiezingen deden de rechts-populisten het een paar procent beter dan vooraf werd gepeild.

17.34 uur:

De stemlokalen zijn nog tot 18.00 uur geopend

17.11 uur:

Het opkomstpercentage was in 2011 historisch laag met 51,5%. Dit jaar lijkt het iets beter te worden, op basis van de stand van 14.00 uur. Toen had 32,8% een stem uitgebracht, dat is 3 procentpunten meer dan 5 jaar geleden op hetzelfde tijdstip. Ook het aantal briefstemmers ligt dit jaar hoger. Het regent in Noord-Duitsland, wat de opkomst meestal niet ten goede komt.

16.58 uur:

Duitse twitteraars doen al net alsof het 18.00 uur is en verzinnen alvast de eerste reacties onder de hashtag #twitterwie18uhr

 


+++

Duitslandnieuws volgde deze week de deelstaatverkiezingen in Mecklenburg-Voor-Pommeren. Lees hier het driedelige verslag terug.

Maandag: vluchtelingen in Schwerin
Dinsdag: middenpartijen in de knel
Donderdag: AfD rekent op winstVrijdag: Nederlanders in Mecklenburg-Voor-Pommeren

+++

Dunbevolkt, hoge werkloosheid en armoede

Mecklenburg-Voor-Pommeren is een landelijk gebied in het noordoosten van Duitsland en telt slechts 1,6 miljoen inwoners, waarvan 1,3 miljoen mogen stemmen. Sinds de industrie het gebied heeft verlaten na de val van de muur is werkloosheid traditioneel een probleem. Met 9 procent heeft de deelstaat na Bremen, Berlijn en Saksen-Anhalt de hoogste werkloosheid van Duitsland.

De deelstaat in de voormalige DDR verloor sinds de hereniging 300.000 inwoners en neemt volgens het bureau voor de statistiek in de deelstaat met nog eens 100.000 inwoners af in de komende tien jaar. Ondanks economische groei in de afgelopen jaren is Mecklenburg-Voor-Pommeren een van de armere deelstaten van Duitsland. Het percentage dat onder de armoedegrens leeft en moet rondkomen van minder dan 60% van het landelijk gemiddelde, lag in 2014 op 21,3%. Alleen in Bremen lag dat percentage met 24,1% hoger.

De deelstaatverkiezingen van maart in Saksen-Anhalt lieten zien dat de AfD, zeker in Oost-Duitsland, scoort onder arme en laag-opgeleide en werkloze kiezers. Daar werden de populisten als tweede partij met 24,2% van de stemmen in het deelstaatparlement verkozen

Regeringspartijen CDU en SPD zakken in

Het politieke midden in Duitsland staat onder druk. De coalitie van CDU en SPD lijkt volgens de laatste peilingen zijn ruime meerderheid (58,6%) uit 2011 te verliezen. Onderzoek van Infratest dimap laat zien dat de meeste kiezers ‘vluchtelingen’ het belangrijkste thema vinden.

Vanaf 1994 regeert de SPD in Mecklenburg-Voor-Pommeren, sinds 1998 als grootste partij. De minister-president en SPD-lijsttrekker Erwin Sellering geldt als de ‘vader des vaderlands’ van de deelstaat. Hij is veruit de populairste politicus en kandidaat voor het minister-presidentschap. De SPD kwam van 36% in 2011 en staat nu op 28%. En dat is gelet op Sellerings populariteit erg mager.

Ook met de CDU gaat het slecht. De partij van Merkel staat in de peilingen op slechts slechts 1% verlies in de deelstaat. Maar 23% is teleurstellend. Het grote verlies leed de partij namelijk al in 2011 en 2006. Bovendien is de partij vorige week virtueel voorbijgestreefd door de AfD en wordt de partij wellicht derde grootste partij in Merkel politiek achterland.

AfD dendert door naar de oppositie

Net als in de deelstaatverkiezingen van maart dit jaar zal de AfD met een grote knal de politieke arena betreden. De deelstaatverkiezingen van maart in Saksen-Anhalt lieten zien dat de AfD, zeker in Oost-Duitsland, scoort onder arme en laag-opgeleide en werkloze kiezers. Daar werden de populisten als tweede partij met 24,2% van de stemmen in het deelstaatparlement verkozen. De AfD in Mecklenburg-Voor-Pommeren hoopt nu dat ze dat record kunnen verbreken nu de laatste peiling de partij op 23%.

Regeren komt in ieder geval nog te vroeg voor de AfD in de Noord-Duitse deelstaat. De SPD en CDU hebben vooraf al een cordon sanitaire om de AfD gelegd. Omdat de grote coalitie zijn meerderheid dreigt te verliezen, moet er na zondag waarschijnlijk worden gekeken naar een drie-partijencoalitie om de rechtspopulisten buiten de macht te houden. Het opent de weg voor politieke experimenten zoals een linkse coalitie (SPD, Grünen en Linke) of een samenwerking van CDU en de Groenen, zoals in Baden-Württemberg.

+++

Duitslandnieuws volgde deze week de deelstaatverkiezingen in Mecklenburg-Voor-Pommeren. Lees hier het driedelige verslag terug.

Maandag: vluchtelingen in Schwerin
Dinsdag: middenpartijen in de knel
Donderdag: AfD rekent op winst
Vrijdag: Nederlanders in Mecklenburg-Voor-Pommeren

+++

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.