Deze Nederlandse bedrijven halen extra omzet door Duitse vluchtelingencrisis

Meer dan een miljoen vluchtelingen zoeken hun heil in Duitsland, maar hebben nog niet allemaal een dak boven hun hoofd. Gemeenten treffen noodmaatregelen, maar komen handen tekort. Nederlandse bedrijven zorgen ervoor dat in rap tempo haast complete dorpen uit de grond worden gestampt.

De vluchtelingencrisis beheerst de Duitse kranten en journaals. Dan worstelt de coalitie, de ene keer klagen burgemeesters over de situatie in hun steden en de andere keer zijn het neonazis die de vluchtelingen aanvallen.

De Nederlandse bedrijven:

  • Loohuis Groep, Fleringen: installatietechniek
  • Stievagroep, Aalsmeer: metaalbewerking
  • Neptunus, Kessel: mobiele accomodaties
  • Jan Snel, Montfoort: mobiele accomodaties
  • Flexotels, Best: inklapbare hotelkamers

Duitslandnieuws sprak de ondernemers.

Klussen voor Nederlanders

Maar er is ook een praktisch probleem. De vluchtelingen hebben een dak boven hun hoofd nodig en moeten eten. Dat dak en de muren moet vaak nieuw gebouwd worden want in grote steden in Duitsland is een woningtekort.

Daar komen Nederlandse bedrijven in beeld. Verschillende ondernemingen, veelal langs de grens, halen extra klussen binnen dankzij de Duitse vluchtelingencrisis. Niet iedereen wil daar over praten.

Loohuis Installatiegroep

Installatiebedrijf Loohuis installeert op verschillende plaatsen waaronder Hannover, Hessen en Hamminkeln elektriciteit en sanitair in vluchtelingsonderkomens. De tijdelijke woningen kunnen bij elkaar plek bieden voor 1500 asielzoekers. Loohuis is al sinds de Wende actief in Duitsland en heeft er ook een kantoor, in Rheine.

Stievagroep

Metaalbewerkingsbedrijf Stievagroep werkt in opdracht van Jan Snel aan een asielzoekerscentrum in Hamburg. De verschillende opvanghuizen kunnen plek bieden aan zo’n 1500 mensen. De Stievagroep maakt de trappen en galerijen.

“Er komt nog best wat bij kijken”, vertelt projectleider Stefan Streefkerk. “Alle werknemers moeten worden aangemeld en niet iedereen mag zomaar mee.” Uitzendkrachten mogen bijvoorbeeld in Duitsland niet in de bouw werken. Streefkerk klaagt er niet over. “We werken niet heel veel met uitzendkrachten dus het valt wel mee.”

Neptunus uit Limburg

Neptunus, oorspronkelijk uit Limburg, bouwt tenten en verschillende soorten mobiele accomodaties. De klanten zijn uiteenlopend van festivals als De Zwarte Cross en Tomorrowland tot aan overheden. Duitsland is ook al jaren bekend terrein voor het familiebedrijf.

Neptunus meldt op zijn website dat het in Duitsland noodopvanglocaties voor vluchtelingen bouwt. Het bedrijf wil er verder niks over zeggen. “Het onderwerp leeft, iedereen heeft er een mening over en daarom hebben we besloten er niet extern over te communiceren”, zegt communicatiemedewerker Luuk Kempen.

Jan Snel

Jan Snel uit Montfoort bouwt kant-en-klare woningen voor asielzoekers in Duitsland. “Vooral de activiteiten in Duitsland nemen snel in omvang toe. Dat heeft uiteraard te maken met de enorm grote vluchtelingentoestroom bij onze oosterbuur”, schreef het Vastgoed Journaal in interview met directeur Harry van Zandwijk.

Het bedrijf heeft verder geen belangstelling om te reageren.

Flexotels

Het Noord-Brabantse Flexotels uit Best is voor festivals als Glastonbury, de Zwarte Cross en Tomorrowland leverancier van de luxe variant van een tentje. De inklapbare hotelkamers werden ook in Duitsland al gebruikt op bijvoorbeeld Rock am Ring en bieden ook onderkomens voor vluchtelingen. Eigenaar Hubert von Heijden kondigde vorig jaar oktober in het Eindhovens Dagblad aan dat zo’n 200 mobiele hotelkamers worden geplaatst in Lübeck, Keulen en München.

Vanuit Flexotels is de bereidheid om over de huidige stand te praten alleen verdwenen. Het is te vroeg om er iets over te zeggen, meldt een medewerkster.

Meer bedrijven?

Kent u nog meer bedrijven of bent u zelf ondernemer en wilt u daar over vertellen?

  • Stuur een e-mail naar redactie@duitslandnieuws.nl
Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door: