Einde V&D nagenoeg zeker

Een doorstart van V&D lijkt nagenoeg uitgesloten nu de curatoren en de beoogd koper er niet in zijn geslaagd tot elkaar te komen. Coolinvestments, het investeringsbedrijf van Ronald Kahn, heeft de benodigde investering niet rond zo melden medewerkers van V&D.

Duitslandnieuws meldde woensdag dat Kahn moeite had de financiering rond te krijgen. Ook bij vastgoedeigenaren is er onvoldoende vertrouwen in de strategie van Kahn, waardoor panden op toplocaties aan zijn neus voorbij gaan. Een faillissement van V&D lijkt daarom onvermijdelijk, waarna Coolinvestments wellicht nog een klein deel van de locaties kan overnemen en daarmee een (klein) aantal van de bijna 9.000 banen zal behouden.

Klem

De curatoren zitten min of meer klem in de situatie die ze hebben gecreëerd met het opzeggen van de huurcontracten. Daarmee ontstond de huidige deadline en hadden ze bovendien geen wapen meer om Hudson’s Bay Company in het spel te houden. De Canadezen konden vervolgens zelfstandig afspraken maken met verhuurders en dat maakt een volledige doorstart voor V&D via andere kandidaten erg lastig.

Sentiment

Coolcat-eigenaar Ronald Kahn sprong daarna in het gat en probeert handig gebruik te maken van het sentiment dat heerst rond het oermerk V&D en die bijna 9.000 banen. Daarin is hij wellicht gestimuleerd door opmerkingen van minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) dat hij hulp aan V&D aan het onderzoeken was, gezien het belang van het winkelbedrijf voor de Nederlandse binnensteden.

Weinig hoop op uitstel

Kahn zijn strategie in de onderhandelingen lijkt daarna gericht te zijn op het winnen van tijd om zo maximale druk te leggen bij alle betrokkenen, inclusief overheid en banken. De curatoren vragen de verhuurders nu om drie dagen extra tijd om alsnog tot een oplossing te kunnen komen. De kans dat er uitstel komt lijkt klein, want een aantal verhuurders is vanaf het begin van de onderhandelingen sceptisch over de agenda van de Coolcat-eigenaar.

Galeria Inno

In Limburg lijkt Hudson’s Bay al rond met de eigenaar van de V&D-panden in Sittard en Heerlen. Eigenaar Jos van der Mortel zegt dat de panden worden omgebouwd naar vestigingen van het Belgische Galeria Inno dat eigendom is van de Canadezen.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Roy van Veen (1970) - columnist bij Duitslandnieuws.nl - bouwde de eerste webshops van Nederland, stond vier jaar op Nederlands/Duitse markten met vis en vernieuwde met zijn telecombedrijf het betaalverkeer bij retailers in Nederland en Duitsland. Laatstgenoemde bedrijf is nu onderdeel van VodafoneZiggo. Met Tothem helpt hij organisaties hun verhaal te vertellen.

Twitter: @royalty
Contact: roy.van.veen@tothem.co
Columns: http://www.duitslandnieuws.nl/blog/author/roy-van-veen/