XXX

Frau Merkel viert valentijn met hoveniers zo lees ik. Dat zal vast een berg olijke plantjes opleveren. Leuk voor haar, maar ik heb niets met die feestdag. Het is een commerciële roze Amerikaanse wolk over een nare realiteit.

Van wie zou onze Angela verder een kaartje krijgen? Poetin, Cameron of Trump? Van NAVO-baas Jens Stoltenberg natuurlijk!

Zijn defensie mag weer wat kosten. NAVO marine-eenheden varen op dit moment richting de Egeïsche zee en de Bosporus. In IJsland gaat op Keflavik de beruchte anti-onderzeebootbasis weer open en in Oost-Europa wordt gezocht naar geschikte locaties voor een paar nieuwe vliegvelden. Waar de NAVO jarenlang met minimale middelen op anonieme slagvelden in Afrika en het Midden-Oosten ‘defensief’ moest aan rommelen, is ze nu weer bepalend in het hart van Europa.

Koerden weer uitgeleverd

In dat daglicht bezien is het niet vreemd dat Mark Rutte afgelopen week de mensenrechten van de Koerden verkwanselde. Turkije krijgt nog meer geld om vluchtelingen op te vangen en mag militair onbeperkt zijn gang blijven gaan tegen deze minderheid.

Het offeren van Koerden voor een geopolitiek doel ademt Koude Oorlog. Toen werden ze geruild tegen landingsrechten op een Turks vliegveld. Een NAVO-stofzuigerdienst knapte met bomaanslagen en moorden jarenlang het vuile werk op.

Liberale romantiek in Kiev

En als ik het dan toch heb over liberalen en koude oorlog, dan moet ik natuurlijk even stilstaan bij de valentijnskaart die junior-demagoog Guy Verhofstadt stuurde naar handelsagent Hans van Baalen na hun avontuur op Maidan in het Oekraïense Kiev: “Hans, opdracht volbracht. We waren het glorieuze middelpunt van de wereld. Heel even. Maar wel samen. En YouTube vergeet niets, dus het is echt voor altijd. Liefs Guy.”

Wegdromen op gemakkelijke fictie

De slachtoffers die op Maidan vielen, doen in ieder geval niet aan valentijn. Anonieme sluipschutters zorgden ervoor dat de pro-Russische president het veld moest ruimen en vervangen werd door iemand die direct solliciteerde naar een lidmaatschap bij de NAVO.

Rusland kreeg de schuld van die moorden. Totaal onlogisch, maar de wereld slikt het. Gemakkelijke fictie slaapt nu eenmaal prettiger dan de ongemakkelijke realiteit dat die kogels wellicht afkomstig zijn uit een geweer dat toebehoorde aan een Amerikaanse stroman.

Die onderste steen

Rutte hoopt overigens dat valentijn aan hem voorbij gaat. In zijn ergste nachtmerrie ziet hij een kinderkopje door het raam van zijn ‘little tower’ zeilen. Een smetteloze roze enveloppe zit met gele en lichtblauwe linten om die onderste steen gewikkeld. Op geparfumeerd papier een evaluatie van een succesvolle NAVO-actie die zorgde voor het verstoren van de Russische radar boven Oekraïne. Een door het westen betaalde fascistische militiaman maakte daarna een einde aan vlucht MH17. En de wereld wees weer naar Poetin.

Forever yours, Gladio.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Roy van Veen (1970) - columnist bij Duitslandnieuws.nl - bouwde de eerste webshops van Nederland, stond vier jaar op Nederlands/Duitse markten met vis en vernieuwde met zijn telecombedrijf het betaalverkeer bij retailers in Nederland en Duitsland. Laatstgenoemde bedrijf is nu onderdeel van VodafoneZiggo. Met Tothem helpt hij organisaties hun verhaal te vertellen.

Twitter: @royalty
Contact: roy.van.veen@tothem.co
Columns: http://www.duitslandnieuws.nl/blog/author/roy-van-veen/