Pepperspray onder de kerstboom

Hier in Duitsland zijn de kerstmarkten begonnen. Gezellig, zeggen jullie Nederlanders en dat vinden wij ook, al beleven we het anders. Kerst is in Duitsland het feest van saamhorigheid. We zoeken elkaar op en geven geschenken. We eten, drinken en genieten samen van de muziek. Maar dit jaar ligt er wat anders onder de kerstboom.

Toch zit er door de gebeurtenissen in Parijs een zwart randje aan deze feestdagen. Voor het eerst in de geschiedenis worden kerstmarkten bewaakt. Particuliere beveiligingsdiensten houden een oogje in het zeil en politie patrouilleert in de winkelstraat.

Pepperspray

De verlanglijsten zien er dit jaar ook anders uit, want wij Duitsers zijn bang. We weten niet waarvoor, maar onze angst is bepalend voor het winkelpatroon. Chocola, parfum en sieraden maken plaats voor pepperspray, CS-Gas en alarmpistolen. De legale wapens zijn populairder dan ooit.

Als ik er aan denk, dan krijg ik al koude rillingen en daarom hou ik het zelf lekker bij bonbons, kousen en handschoenen. Naïef? Wellicht. Maar een gaspistool in mijn tas gaat het probleem niet oplossen.

Verslaan

Bovendien heb ik goede hoop. Als geen ander weten wij Duitsers wat een extremistische minderheid kan aanrichten. Maar we hebben ook ervaren dat het te verslaan is. En wat daarna kan groeien als iedereen zijn schouders eronder zet. Wellicht wordt het Midden Oosten dan weer in positieve zin toonaangevend, zoals dat het was voordat die profeet daar opdook.

Servus,

Uw Ursula W.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door: