Alexander Klöpping: als Blendle in Duitsland werkt dan ligt de wereld aan onze voeten

Blendle is er sinds maandag ook in een Duitse variant. Mede-oprichter Alexander Klöpping was in Berlijn voor de lancering. Derk Marseille van Duitslandnieuws vroeg hem hoe zo'n proces in Duitsland precies verloopt, tegen welke dingen de Nederlandse startup is aangelopen en hoe de toekomst van Blendle er uitziet.

In de toespraak van Matthias Döpfner, CEO van de Duitse uitgeverij Axel Springer, werd Blendle geprezen om zijn innovatief vermogen. “Hier proef je de frisse ideeën die we nodig hebben als aanvulling op onze bestaande digitale strategieën.”

Want to read a transcript in English of the text below? Here’s the link.

Enkele highlights uit het interview:

– Wat kunnen Duitse Blendle gebruikers verwachten? Zowel de uitgevers als de lezers.

We hebben 110 uitgevers aan boord. Om de eerste op het platform te krijgen, hadden we ongeveer 6 maanden nodig. Daarna gaat het snel. Ze horen het van elkaar dat ze meedoen en dan gaat het balletje rollen. We gaan nu pas beginnen aan het actief werven van lezers. Er is al een kleine groep beta-testers op het platform. Nu kan iedereen in Duitsland zich officieel gaan inschrijven.

– Jullie maken nog geen winst, maar maken we enorme kosten met 70 man personeel. Was de stap naar Duitsland noodzaak voor investeerders?

We maken bewust de keuze om nog geen winst te maken. We zijn aan het aannemen om uit te breiden. Zoals 4 business developers die werken aan het opzetten van Blendle in andere landen buiten Nederland en Duitsland. Als we zouden willen dan zijn we in Nederland winstgevend. Maar we mikken op globale expansie. Dat willen we zelf heel graag.

 

 

– Kun je wat actuele cijfers delen?

We hebben bijna 500.000 leden op het platform in Nederland. Van hen converteert 20% in een betalende gebruiker. We hebben nu bijna 100.000 betalende bezoekers. Dat is een huge milestone voor ons.

-Wat doe je anders in Duitsland bij de marktentree?

Eerst: als Blendle werkt in Duitsland dan zou dat echt geweldig zijn. Dan kunnen we het in principe overal ter wereld herhalen. Dat we nu buiten Nederland actief zijn, is echt een hele grote stap. We merkten dat de uitgevers echt willen dat je bij ze langskomt. Het persoonlijke contact is essentieel. Alleen dan kunnen we de uitgevers overhalen de licentie-overeenkomst met ons te sluiten. Ik heb een hoop in de trein gezeten. (lacht)

-Waarom zit Bild er niet bij?

Bild schrijft vooral korte artikelen. Wij hebben die knop dat je geld terugkrijgt als je een artikel heel kort leest. En dus heeft het voor hen geen zin. Wij willen ons ook vooral concentreren op de lange artikelen, waar de journalist echt tijd in heeft gestoken. Dat zijn ook de artikelen die goed gelezen worden en waarvoor betaald wordt. In de betafase scoorde Cicero scoorde heel hoog. Dat is een klein tijdschrift met hele lange, doorwrochte stukken. Dat soort publicaties heeft echt iets aan Blendle.

-Dat is ook jullie doel?

We willen vooral ook dat soort journalistiek ontsluiten, inderdaad. Die voegt echt waarde toe. Ik zeg niet dat Bild geen kwaliteit biedt, maar wij bouwen voor de journalisten die wekenlang zwoegen op hun stuk.

-Wat doe je nu om de Duitsers op het platform te krijgen?

Nu gaan we eerst de early adopters erop krijgen. Dan begint het pas. Hoe we de grote groep gaan krijgen, moeten we bezien. Verder de klassieke tools als PR, continue de software uitbouwen, de dagelijkse newsletter zodat de klanten terug blijven komen. We verwachten niet dat we 100.000 mensen op het platform krijgen in één maand. In Nederland gingen we van 10.000 naar 450.000 in anderhalf jaar.

-Heb je nog genoeg geld om het vol te houden?

Makkelijk. (lacht) We zijn actief op zoek naar vele andere landen om naartoe uit te breiden. Onze calculaties gaan uit van een situatie tot eind 2017 waarin we kunnen doen wat we willen. We verdienen ook geld. Dat vergeten veel mensen. Investeerders staan overigens in de rij. Als we een nieuwe ronde willen afsluiten dan kunnen met morgen met tientallen investeerders om tafel. We hebben er alleen nu gewoon geen tijd voor.

-Dat klinkt alsof het allemaal fantastisch gaat

Nou ja, we hebben niet hét geheime recept in handen om de journalistiek te redden. Geen ‘magic silver bullet’, maar we zijn gewoon een klein clubje uit Utrecht dat zoveel aandacht krijgt. Dat is echt vanwege ons product. Mensen vinden het tof wat we doen. Dat is zo’n goed gevoel.

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.