Krantenkiosk: BMW-matriarch overleden, modeltrein draagt pensioen niet en beursgang Hello Fresh

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: De op een na rijkste vrouw van Duitsland is afgelopen maandag overleden. BMW-erfgename Johanna Quandt was geliefd in Duitsland, ondanks de dubieuze manier waarop de familie hun rijkdom vergaarde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Einen wunderschönen guten Morgen!

BMW-matriarch Johanna Quandt overleden

Johanna Quandt gold als een onderneemster zonder allures, ondanks alle macht die ze met de controle over bijna 50% van de BMW-aandelen had. Afgelopen maandag is ze op 89-jarige leeftijd overleden. De Quandt-familie verrijkte zich in de Tweede Wereldoorlog, Johanna Quandt werd in Duitsland toch geliefd vanwege haar ondernemerschap, de stichtingen die ze oprichtte om jonge ondernemers te stimuleren en haar subtiele humor. Op de vraag of zij ‘de’ mevrouw Quandt was, antwoordde ze ooit: “Ach ja, dat zou mooi zijn.” (FAZ) (Süddeutsche Zeitung) (Spiegel Online).

Modeltreinfabrikant Fleischmann failliet door pensioenlasten

De 33 medewerkers van modeltreinfabrikant Fleischmann moesten de pensioenen van meer dan 600 oud-medewerkers ophoesten. Dat kan het bedrijf niet meer aan, nu wordt er via een faillissement een doorstart gewaagd (Handelsblatt).

Hello Fresh van Rocket Internet wil naar de beurs

Hello Fresh bezorgt de verse ingrediënten thuis, deze herfst wil de startup van Rocket Internet naar de beurs (Der Tagesspiegel).

Adidas neemt hardloop-app over

Adidas neemt een meerderheidsbelang in de Oostenrijkse hardloop-app Runtastic over van uitgever Axel Springer. Het bedrijf wordt nu op een waarde van 220 miljoen euro geschat (Zeit Online).

Siemens bouwt zeewindmolenfabriek in Cuxhaven

In het Noord-Duitse Cuxhaven wil Siemens de eerste fabriek in Duitsland bouwen voor offshore windmolens. Het miljoenenproject moet duizend nieuwe banen opleveren, en biedt hoop voor de sector (Spiegel Online).

Instanties blijven over elkaar heen buitelen in ‘Landverraad-affaire’

Het Duitse ministerie van Justitie zou onderzoek naar journalisten hebben verhinderd en zich daarmee partijdig hebben opgesteld. De openbaar aanklager begint een onderzoek (Zeit Online).

Steeds meer privatiseringen worden teruggedraaid

In de jaren negentig moest er zo veel mogelijk geprivatiseerd worden, ook in Duitsland. Nu groeit het aantal bedrijven dat verbonden is aan de staat weer en gemeenten draaien regelmatig privatiseringen terug (FAZ).

Twintig procent van Duitse inwoners is immigrant

Uit nieuwe cijfers blijkt dat een vijfde van de inwoners in Duitsland een achtergrond heeft als immigrant. Het aantal mensen zonder buitenlandse wortels daalt licht, tegen een toename van immigranten van binnen de EU (Deutsche Welle).

De best gelezen artikelen:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.