Krantenkiosk: Berlijnse startups meer gewild dan Londen, middenklasse krimpt en slechte hopoogst

Elke morgen snelt Duitslandnieuws de koppen uit de Duitse media. Een selectie van onderwerpen uit politiek en economie. Vandaag: De Berlijnse startupscene lijkt volwassen te worden. Qua investeringen haalde de Duitse hoofdstad in ieder geval afgelopen halfjaar Londen in. In totaal kwam er 1,4 miljard euro naar Berlijnse bedrijven, een stuk meer dan vorig jaar.

Einen wunderschönen guten Morgen!

Startupscene Berlijn bij investeerders geliefder dan Londen

Duitse startups kregen in de eerste helft van dit jaar 1,9 miljard euro, dat is meer dan wat investeerders uitgaven in heel 2014. Van dat bedrag kwam 1,4 miljard euro terecht in Berlijn. Daarmee steekt de Duitse hoofdstad voor het eerst Londen de loef af. En toch blijft financiering een probleem in Berlijn (Der Tagesspiegel) (FAZ).

Duitse middenklasse krimpt

De brede middenklasse die meedeelt in de welvaart wordt kleiner. Het aandeel van huishoudens met een maandelijks inkomen van 2.000 tot 7.000 euro is de afgelopen 10 jaar afgenomen. En dat terwijl meer mensen een baan hebben dan ooit (Süddeutsche Zeitung).

Armoede dreigt sneller voor laagopgeleiden

Voor laagopgeleiden dreigt in Duitsland sneller de armoede dan tien jaar geleden. Meer dan 30% van de mensen zonder beroepsopleiding of diploma van het voortgezet onderwijs leeft op het randje van de armoede (Spiegel Online).

‘Wat in Heidenau gebeurt is niet nieuw’

Alle jeugdvereniging zijn in handen van neonazi’s, de broers van vriendinnen zijn fascisten en de politie komt graag te laat. Een bijdrage van Elisa Gutsche (30) die een paar kilometer van Heidenau opgroeide. Tijdens haar jeugd maakte ze vaak extreemrechts geweld mee (Spiegel Online).

Snel internet in Duitse treinen vanaf zomer 2016

Deutsche Bahn wil vanaf de zomer 2016 snel internet aanbieden in alle Duitse treinen. Nog niet zo lang geleden gaven de Duitse spoorwegen minder prioriteit aan wifi in de trein (WirtschaftsWoche).

Zonder Bernd Lucke wordt de AfD een Oost-Duitse partij

Overleeft de AfD het zonder Bernd Lucke? Ondanks het wegsturen van de politiek leider en de grote chaos van deze zomer lijkt het daar wel op. Maar dan vooral in Oost-Duitsland (WirtschaftsWoche).

Wordt het bier duurder door slechte hopoogst?

Droogte en hitte zorgen dit jaar voor een bijzonder slechte hopoogst. Wordt daardoor het bier duurder? (FAZ).

Koning viert 20ste verjaardag Duits-Nederlands korps

Koning Willem-Alexander vierde donderdag samen met minister-president Hannelore Kraft (SPD) van Noordrijn-Westfalen de twintigste verjaardag van het Duits-Nederlandse korps in Münster. Bekijk hier de foto’s (German-Netherlands Corps)

Toiletpapierfabrikant is de ‘H’ kwijt

De fabrikant van toiletpapier Hakle mist de letter ‘H’ op de gevel van het hoofdkantoor in Düsseldorf. Wie hem terug brengt krijgt als vindersloon 2.675 rollen wc-papier of 1.000 euro (Handelsblatt).

Syriër gaf geld voor DDR-vluchtelingen

Hulp voor vluchtelingen, maar dan de andere kant op. En dan 25 jaar geleden. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in het archief een voorval opgeduikeld uit de herfst van 1989 waar een Syriër 255 Duitse mark kwam brengen op de West-Duitse ambassade in Damascus. Hij wilde geld geven aan DDR-vluchtelingen die uit hun land gevlucht waren. De massatrek via landen als Hongarije en Tsjecho-Slowakije beheerste destijds ook de kranten in de Arabische wereld (N-TV).

De best gelezen artikelen:

Lees de Duitslandnieuws nieuwsbrief »

Blijf op de hoogte van politiek en economisch nieuws uit Duitsland
Schrijf je in voor de Duitslandnieuws nieuwsbrief

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Duitslandnieuws logo

Duitslandnieuws beheert sinds 2013 de grootste Nederlandstalige community van mensen en bedrijven die zich zakelijk met Duitsland bezighouden. Met bijna 4.000 verhalen in 7 jaar tijd wist Duitslandnieuws een uniek netwerk aan partners en lezers op te bouwen.