BNR Nieuwsradio – Duitsland wil in 2045 klimaatneutraal zijn

Duitsland scherpt de klimaatdoelen aan. In 2045 moet het industrieland klimaatneutraal zijn. Net als in Nederland speelt een rechtszaak hierin een grote rol.

Net als in Nederland is ook de Duitse regering via een rechtszaak gedwongen om de klimaatwetten aan te scherpen. Een week na de uitspraak van het Constitutionele Hof in Karlsruhe komt het kabinet al met een voorstel: in 2045 is Duitsland klimaatneutraal.

Waarom Duitsland ineens al in 2045 klimaatneutraal moet zijn

Hoe zien de nieuwe klimaatdoelen van Duitsland eruit?

Duitsland moet dus niet in 2050, maar in 2045 al klimaatneutraal zijn. Ook het tussendoel wordt aangescherpt. In 2030 moet 65% van de CO2-uitstoot ten opzichte van het jaar 1990 gereduceerd zijn. Het huidige doel was 55%.

Wat zit hier achter?

Na het committeren aan het klimaatakkoord van Parijs, nam Duitsland in 2019 een nieuwe klimaatwet aan, waarin onder meer een CO2-prijs werd afgesproken. Maar net als de Urgenda-zaak in Nederland, kwam er ook in Duitsland een rechtszaak. Hier aangespannen door diverse jongeren, deels gelieerd aan de protestbeweging Fridays for Future. Zij stelden dat jongeren de dupe worden van de weinig ambitieuze klimaatplannen van Duitsland. De rechter stelde hen dus in het gelijk en eiste dat de Duitse regering de klimaatwet voor eind dit jaar aanpast.

Duitsland heeft een zware industrie en veel verkeer, hoe gaan ze dit in vredesnaam aanpakken?

Dat is nu de grote vraag. De doelen zijn gezet, over de invulling hiervan barst het debat nu los. De meeste uitstoot in Duitsland komt wrang genoeg deels door de Energiewende. Het sluiten van kerncentrales heeft op de korte termijn geleid tot meer uitstoot van CO2 door het extra gebruik van kolen. Dus zal Duitsland sneller op schone energie moeten overstappen. Vanuit het bedrijfsleven komt het idee om de CO2-prijs te verhogen, om via marktwerking de uitstoot terug te dringen. De industrie doet al volop onderzoek naar de inzet van waterstof, en er komen meer elektrische auto’s bij. Maar ook de heilige koe ‘maximum snelheid’ komt nu op tafel te liggen.

De Groenen gingen al erg lekker in de peilingen, maar dit komt ze wel extra goed uit in de campagne zeker?

Ze hebben de wind wel mee. Vooraf was er de vrees dat de campagne in de aanloop naar de Bondsdagverkiezingen in september alleen maar over corona zou gaan, maar klimaat staat nu weer op de agenda. En bij de regeringspartijen is de paniek hierover duidelijk te zien. Niet voor niets ligt dit kabinetsbesluit er al binnen een week na de uitspraak van de rechter. Ook interessant was dat de CDU gisterenmiddag een analyse presenteerde van het verkiezingsprogramma van de Groenen. Ze zijn zich rot geschrokken, de Groenen blijken behoorlijk links te zijn. Partijsecretaris Paul Ziemiak vergelijkt het programma van de Groenen in het voorwoord van de analyse met een ‘vliegenzwam’. “De Groenen praten alleen maar over de toekomst, maar zodra ze concreet moeten worden, komen ze enkel met dure, linkse plannen. Net als de vliegenzwam: mooi van een afstandje, maar is giftig en heeft fatale gevolgen voor Duitsland.”

En hebben de Groenen al gereageerd?

Ja! ‘Fliegenpilz’ is trending op de Duitse social media. De Groenen zelf hebben de grootste lol om deze aanval van de christendemocraten.

BNR en andere audio

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.