Fingerspitzengefühl Podcast – Black Friday in Duitsland stevent af op miljardenrecord

In dit Black Friday weekend stellen veel webwinkels hun jaaromzet veilig. Tijdens de coronacrisis is de Duitse consument veel meer online gaan shoppen. CEO Radboud Langenhorst van online agent FSG in Berlijn deelt zijn ervaring over hoe je als Nederlandse webshop daar van kunt profiteren.
Black Friday

In de eerste aflevering van de Fingerspitzengefühl Podcast praten Derk Marseille en Ruurd van der Weide met FSG-ceo Radboud Langenhorst over de impact van Black Friday op de Duitse markt. “Vorig jaar werd er in Duitsland met 3,1 miljard euro al een recordomzet gehaald. Dit jaar wordt er een plus van zeker 50% verwacht.”

Black Friday is wereldwijd uitgegroeid tot een van de grootste shoppingevents van het jaar, en vormt inmiddels ook in Duitsland de aftrap voor de feestdagen. “Traditioneel begint het kerstseizoen met het eerste adventsweekend. Maar met de Black Friday Week is het spel al op de wagen”, vertelt Van der Weide. “Vanaf september zijn wij fulltime bezig met het vierde kwartaal”, vult Langenhorst aan.

Luister hier naar de eerste aflevering van de Fingerspitzengefühl Podcast

Black Friday – Hoe Duits moet je als Nederlands merk worden?

De grote vraag voor Nederlandse merken die de Duitse op willen is: hoe Duits moet ik worden? Radboud Langenhorst merkt dat het echt niet makkelijk is om de juiste balans te vinden. Hij noemt als voorbeeld het Nederlandse fietskledingmerk AGU. “Zij profiteren van de coronacrisis. Veel mensen zijn gaan fietsen en zoeken daar goede kleding bij. Dat biedt dus kansen.”

Het begint al bij het analyseren van het koopproces. De Duitse klant besteedt al meer tijd online voordat ze een product kopen dan Nederlanders. Tijdens de coronacrisis is die customer journey nog langer geworden, zo ziet het FSG-team. “Daar hebben we op ingespeeld om die ‘journey’ te verlengen, wat eigenlijk onlogisch is omdat je normaal gesproken die weg zo kort mogelijk wilt houden. Maar het werkt. We hebben de omzet vervijfvoudigd.”

Ook raadde FSG aan om speciale producten voor de Duitse markt te ontwikkelen. “Het verkeer is hier gevaarlijk, dus zijn fietsers graag extra goed zichtbaar. Die felgele kleur komt nu terug in nieuwe producten, en die worden door de Duitse consument extra goed gewaardeerd.” Verder voeren ze campagne met Duitse influencers. “Uiteindelijk maken we er een Duits spel van, zonder dat je je Nederlandse identiteit verliest.”

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.