Ontdek de ‘as van technologie’ tussen Karlsruhe en München

Waarom de machinebouw een van de belangrijkste sectoren binnen de Duitse economie vormt, is goed te zien tijdens de FMB Süd in Augsburg op 12 en 13 februari.

De FMB Süd op 12 en 13 februari in Augsburg brengt constructeurs, ontwikkelaars en inkopers uit de in Duitsland zo belangrijke machinebouw samen in Augsburg. Daarmee komt de complete keten van van toeleveranciers samen. Van metaalbewerking, tot aan aandrijftechniek, elektrotechniek, montagetechniek en robotica. De beurs in Zuid-Duitsland is sinds een aantal jaar een soort dependance van de FMB Nord in Bad Salzuflen, waar jaarlijks Nederlandse delegaties met GO4EXPORT naartoe gaan.

Het is niet zo vreemd dat de zuidelijke variant in Augsburg plaatsvindt, want hier zijn veel machinebouwbedrijven en toeleveranciers te vinden. Binnen de branche wordt gesproken van de ‘zuidelijke as van technologie’ die loopt van Karlsruhe via Stuttgart, Ulm en Augsburg naar München.

Veel machinebouw op de as Karlsruhe – München

Alleen al in de regio zorgen meer dan 650 industriële bedrijven met meer dan 130.000 medewerkers voor een jaaromzet van rond de 28 miljard euro. Naast machinebouw is de regio ook sterk in de producerende industrie. Reden hiervoor is de sterke vertegenwoordiging van grote productiebedrijven in Zuid-Duitsland.

De as van technologie in Zuid-Duitsland. Beeld: FMB Süd

Dat maakt de beurs interessant voor Nederlandse bedrijven. Op weinig plekken in Duitsland vind je zo’n hoge concentratie aan bedrijven uit de machinebouw. De beurs is voor hen een thuiswedstrijd en zorgde daardoor afgelopen jaar ook voor een hoge opkomst. Dit jaar worden het er nog meer. De organisatie heeft 25% meer exposanten weten vast te leggen.

Digitalisering

De sterkste productgroep is met 87 bedrijven machineonderdelen, bouwgroepen- en systemen. Ook de metaal- en kunststofbewerking is goed vertegenwoordigd. Daarna volgt de montage- en automatiseringstechniek met 55 bedrijven en de elektrische en mechanische aandrijftechniek (51). Dienstverleners zoals productontwikkeling en engineering vormen een groep van 35 ondernemers.

Een belangrijk thema tijdens de beurs is volgens organisator Christian Enßle van Clarion Events de digitalisering. “We hebben veel lezingen rond dit thema, onder meer over de samenwerking tussen mens en robot en cybersecurity binnen Industrie 4.0.”

Gratis naar de FMB Süd

Via GO4EXPORT gratis toegang voor de FMB Süd

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Internationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.