Podcast – Waarom Duitse concurrent miljardenorder scheepsbouwer Damen wil torpederen

Gaat de miljardenorder van de Duitse marine voor vier fregatten voor de Nederlandse scheepsbouwer Damen nog wel door? Duitse media melden dat concurrent German Naval Yards via de rechter een stokje willen steken voor de megadeal.
Damen

Handelsblatt meldde afgelopen weekend op basis van bronnen bij German Naval Yards dat de werf via de rechter wil aanvechten dat het Nederlandse Damen de order daadwerkelijk krijgt. De concurrent uit Kiel greep naast de order, waarvoor het samen met staalconcern ThyssenKrupp had meegedongen. De juristen zouden voldoende redenen zien om een kans te maken bij de rechtbank.

Wat zou er dan mis zijn met de aanbesteding van Damen?

Allereerst zit het veel mensen dwars dat zo’n grote militaire opdracht wordt gegund aan een niet-Duitse partij. De MKS-180-fregatten worden in de overeenkomst met Damen weliswaar grotendeels in Duitsland gebouwd (bij Lürssen en Blohm + Voss). Maar het ingenieurswerk, het ontwerpen van de hightech, dat gebeurt allemaal in Nederland. Duitse media schreven al enigszins sarcastisch: de Nederlanders mogen het bedenken en wij mogen het dichtlassen. German Naval Yards denkt dat de Nederlanders het nooit zo goedkoop kunnen maken als dat ze in de aanbesteding beloven. Ze voorspellen dat Damen het budget met honderden miljoenen gaat overschrijden.

Is het niet gewoon afgunst van de Duitse scheepsbouwers dat ze de miljardendeal mislopen?

Het onderwerp ligt in ieder geval bijzonder gevoelig. Minister van Defensie Kramp-Karrenbauer heeft al gezegd dat in de toekomst nooit meer dergelijke grote projecten aan buitenlandse partijen mogen worden gegund. Achtergrond achter het Europees aanbesteden was juist dat Duitse fabrikanten in het verleden ook altijd duurder uit waren dan ze beloofden.

Hoeveel kans maken deze juridische stappen?

Eerst afwachten of men dit ook daadwerkelijk gaat doen. Want dit is nog niet officieel aangekondigd. Damen kan zich in ieder geval opmaken voor veel politieke tegenwind uit Duitsland. Aan de andere kant werken het Duitse en Nederlandse leger al jaren steeds nauwer samen, ook de marine.

Nederland is vaste toeleverancier van Duitse wapenindustrie

Damen en andere podcasts

Luister naar andere podcasts van Duitslandnieuws

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Derk Marseille

Derk Marseille (1980) legde samen met Bertus Bouwman en Roy van Veen het fundament voor Duitslandnieuws.nl. Sinds 2005 actief bij BNR Nieuwsradio is dit zijn eerste eigen onderneming. Derk doet de eindredactie, de podcast en werkt creatieve concepten uit in samenwerking met externe partijen. Daarnaast is Derk veelvuldig actief als dagvoorzitter en moderator op internationale events. In het Engels, Duits en uiteraard het Nederlands.