Industrie in beweging: Hannover Messe verandert mee

Dwars door de industrie voltrekt zich een complete verandering. De Hannover Messe 2020 speelt als grootste industriebeurs ter wereld daar op in door het concept te optimaliseren. Dit is de verbeterde opzet voor komend jaar.

De Hannover Messe 2020 is al jaren dé plek om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en ontwikkelingen op het vlak van industrial intelligence en om waardevolle contacten op te doen.

Aan dát uitgangspunt verandert in 2020 niets: nog altijd is de Hannover Messe (die komend jaar plaatsvindt van 20 tot en met 24 april) de grootste industriebeurs ter wereld, met naar verwachting zo’n 211.000 internationale bezoekers en meer dan 1.500 presentaties.

Nieuwe opzet voor Hannover Messe 2020

Wél is het onderliggende concept van de beurs grondig herzien, schetst Victor Koppelaar, directeur van Hannover Consultancy, de officiële Nederlandse vertegenwoordiging van organisator Deutsche Messe AG. “Lange tijd was de Hannover Messe anders verdeeld in vakbeurzen, rondom verscheidene onderwerpen als logistiek en aandrijftechniek.”

Die indeling, in aparte (vak)beurzen, voelde steeds minder vanzelfsprekend. De industrie verandert, en de Hannover Messe verandert mee, vertelt Koppelaar. “De afgelopen jaren zijn de grenzen tussen de verschillende industriesectoren onderling en IT steeds diffuser geworden. Binnen de industrie is er volop sprake van digitale transformatie. Ook energietransitie is een steeds prominenter thema binnen de industrie. Bedrijven zoeken naar manieren om hun productieprocessen te vergroenen en te verduurzamen.”

Digital Ecosystems krijgen centrale plek

Om tegemoet te komen aan die vervagende grenzen en de voortschrijdende digitalisering, kiest de Hannover Messe nu voor een meer thematische aanpak rondom verschillende clustertechnologieën als Engineered Parts, Energy Solutions en Digital Ecosystems.

Dat laatste thema krijgt een prominente plek toebedeeld, in het hart van het beursterrein, vertelt Koppelaar. “Daarmee onderstrepen we de essentiële rol die IT en digitalisering spelen in de industrie van de toekomst. Grote spelers op het gebied van digitalisering zijn in Hannover vertegenwoordigd. Dan kun je denken aan IT-partijen als Microsoft, Google en SAP en netwerkleveranciers als Cisco en Telefónica. Maar bijvoorbeeld óók aan een bedrijf als Amazon Web Services, dat zich met zijn clouddiensten steeds nadrukkelijker op de industrie richt.”

Supply chain

Om het Digital Ecosystems-cluster heen zijn de andere clustertechnologieën op een dusdanige plek geposteerd, zodat dat de hele industriële supply chain op een logische manier wordt gevolgd. De routing die bezoekers afleggen, is daarmee volledig anders dan voorheen, zegt Koppelaar. “Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in duurzaamheid en CO2-reductie in industriële omgevingen? Dan vind je in elk cluster wel iets van je gading: of het nu gaat om lichtgewicht materialen en additive manufacturing in het cluster Engineered Part & Solutions, tot slimme oplossingen op het gebied van elektrische mobiliteit in het cluster Automation, Motion & Drives. Bezocht je vroeger vooral de hallen die voor jouw specifieke sector relevant waren, nu nodigt de opzet van het beursterrein je veel meer uit om een thematische rondgang te maken. Daardoor ontmoet je vanzelf ook mensen die je in de oude opzet misschien niet tegen zou komen.”

Innovatiekracht

Ook de innovatiethema’s zijn nu letterlijk dichterbij elkaar gezet, vervolgt Koppelaar. “Grote bedrijven investeren niet alleen in eigen R&D; ze kopen ook graag kennis en concrete innovaties in bij onderzoeksinstituten én bij startups en scale-ups. In de oude opzet van de beurs zaten die twee werelden, Research & Technology en Young Tech Enterprises, relatief ver uit elkaar. In de nieuwe opzet hebben we alles samengebracht in één Future Hub, zodat bedrijven die op zoek zijn naar innovatiekracht op één plek terechtkunnen.”

Innovatiekracht is sowieso een van de sterke punten van de Nederlandse industrie, vervolgt Koppelaar. “Inmiddels heeft al een groot aantal Nederlandse startups aangegeven aanwezig te zijn op de Hannover Messe. Ook veel kennisinstellingen reizen komend voorjaar af naar Hannover. Voor partijen die geïnteresseerd zijn in innovatie is een bezoek aan de Hannover Messe dus eigenlijk een must.”

Industrial Transformation

Naast de vele netwerkmogelijkheden biedt de Hannover Messe 2020 als vanouds ook een uitgebreid inhoudelijk programma, met lezingen, seminars en forumdiscussies. Interessant voor bezoekers én voor Nederlandse bedrijven en organisaties die zichzelf in de kijker willen spelen voor een internationaal publiek. Maar: wacht niet te lang met aanmelden, benadrukt Koppelaar. “Er is enorm veel animo voor een plek in het lezingenprogramma.”

Het centrale thema voor de Hannover Messe is Industrial Transformation. De komende jaren zal de beurs dit nieuwe hoofdthema blijven voeren, vertelt Koppelaar. “De enige constante in de industrie is momenteel verandering. Daar spelen we met dit thema en de nieuwe, thematische indeling graag op in.”

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:

Hannover Consultancy B.V. Als de vertegenwoordiging van de Deutsche Messe in Nederland adviseren wij alle bedrijven en organisaties die willen deelnemen of een bezoek willen brengen aan de beurzen van de Deutsche Messe in Hannover of elders. Verder werken wij nauw samen met verscheidene branche-organisaties en handelsbevorderende instanties.