Deze Nederlandse handelsdelegatie verkent de Duitse hightechregio OWL

Vanuit Enschede is het ongeveer 150 kilometer rijden: rondom Bielefeld ligt met Ost-Westfalen-Lippe de hightechregio OWL, een van de grootste productieregio’s van Europa. Begin november bezoekt een handelsdelegatie van ondernemers uit Oost-Nederland deze hightechregio.
owl

Sinds een aantal jaar wordt geïnvesteerd in nauwere banden tussen de hightechindustrie in Oost-Nederland en de regio Ost-Westfalen-Lippe. Ondernemers uit Oost-Nederland gaan 7 en 8 november op handelsdelegatie naar de hightechregio OWL. Meer informatie en aanmelden

Deze regio rondom de stad Bielefeld telt bijzonder veel grote familiebedrijven, vaak een aantal kalibers groter dan het gemiddelde mkb-bedrijf in Nederland. De bedrijven hebben zich verenigd in een zogenaamd ‘Spitzencluster it’s OWL’, tegenwoordig onder de naam ‘Intelligente Technische Systeme (it’s) OstWestfalenLippe‘.

Binnen deze samenwerking ontwikkelen meer dan 200 bedrijven, onderzoeksinstellingen en organisaties oplossingen voor intelligente producten en productieprocessen. Met de steun van de deelstaat Noordrijn-Westfalen zullen tussen 2018 en 2022 projecten ter waarde van 100 miljoen euro worden uitgevoerd. De belangrijkste thema’s zijn kunstmatige intelligentie, digitale platforms, digital twins en Arbeit 4.0.

Hightechregio OWL – Een innovatieve regio ‘um die Ecke’

Dat maakt het een interessante regio voor Oost-Nederland, zegt Hans Brouwers. Hij is liaison Duitsland voor ontwikkelingsmaatschappij Oost NL. “De hightechindustrie uit Oost-Nederland heeft veel toe te voegen in Duitsland, zeker in een regio als OWL.” Daarnaast zijn de afstanden klein, vertelt hij. “Een enorm waardevolle vijver vol potentiële klanten en partners dichtbij huis. Dit is een van de grootste productieregio’s van Europa.”

In je eentje de regio te verkennen kost veel tijd, aldus Brouwers. “Dit is een praktische manier om in een korte tijd veel nieuwe contacten op te doen.” Met de handelsdelegatie van Oost NL in samenwerking met de GO4EXPORT-partners gaan mkb’ers mee die oplossingen hebben voor de maakindustrie, machinebouw, en toeleveranciers uit de elektrotechniek, of makers van software rondom industrie 4.0 en efficiëntere productie. “We hebben al een mooie mix aan deelnemende bedrijven. Heel divers, denk aan softwareproducenten, hightech toeleveranciers en makers van producten rondom AR, VR, robotisering en 3D-printing.”

De bedrijven uit Nederland bezoeken op 7 en 8 november dé toeleveranciersbeurs voor de machinebouw (FMB Zulieferermesse) met 500 standhouders. “Een mooie gelegenheid om veel ondernemers uit de regio OWL te ontmoeten en inspirerende bedrijfsbezoeken af te leggen, zegt Brouwers. De Nederlanders krijgen onder meer een kijkje in de fabrieken van Hora en Miele. “De handelsreis richt zich in sterke mate op matchmaking. Er is voor deelnemers op de FMB Zulieferermesse onder meer een ruimte gereserveerd voor het voeren van besprekingen.”

Interessante partners voor elkaar

Ostwestfalen-Lippe (OWL) is een aantrekkelijke regio voor Oost-Nederlandse bedrijven om hun activiteiten op de Duitse markt op te starten of uit te breiden, merkt Brouwers. “Deze hightech en innovatieve regio kenmerkt zich door de vele initiatieven op het gebied van Smart Industry/Industrie 4.0 en een zeer omvangrijk bedrijvenbestand in de maakindustrie.”

En dat biedt aanknopingspunten voor Nederlandse ondernemers die actief zijn in de digitalisering, de innovatieve maakindustrie, zegt hij. “De regio OWL en Oost-Nederland onderhouden goede contacten met de intentie om elkaar te versterken. ‘Die östlichen Niederlande sind für uns ein interessanter Partner‘, zei Günther Korder, Geschäftsführer van it’s OWL onlangs nog in Welt am Sontag.”

OWL komt naar Oost-Nederland

OWL-directeur Korder is zo nieuwsgierig geworden naar de hightechindustrie in Oost-Nederland, dat hij begin 2020 op bezoek komt, vertelt Brouwers. “Een goed moment om thema’s aan te snijden die aan beide kanten spelen rondom innovatie, productie en smart industry.” OWL heeft met name interesse in de manier waarop startups zich ontwikkelen rondom de TU Twente in Enschede. “Ook aan de TU van Paderborn is men hiermee bezig. Hier kunnen we veel kennis over uitwisselen.”

Meer informatie en aanmelden

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:
Avatar foto

Internationaal denken en doen onder één naam #GO4EXPORT Mogelijk gemaakt door samenwerkende partijen in de provincies Overijssel en Gelderland.