Waar je op moet letten bij het invullen van een schadeformulier in Duitsland

Nederlanders maken vaak dezelfde fouten wanneer ze schade willen claimen bij een Duitse verzekering. Hier moet je op letten bij het invullen van een schadeformulier.

Veel Nederlanders uit de grensstreek rijden met een Duits kenteken. Wanneer ze met hun auto schade oplopen, dan krijgen ze te maken met de Duitse verzekering. Maar bij het invullen van het schadeformulier worden vaak dezelfde fouten gemaakt, vertelt advocaat Cathrin van den Hurk van STRICK Rechtsanwälte & Steuerberater.

Het gaat vaak mis bij hetzelfde punt, vertelt ze. “Om verschillende redenen worden de schadeformulieren niet goed ingevuld.” En dat kan vervelende consequenties hebben. “Dit soort fouten zijn achteraf lastig te herstellen. Het is dus echt belangrijk dat je hier even goed aandacht aan besteedt.”

Geen geld omdat schadeformulier niet klopte

Van den Hurk laat met een voorbeeld zien hoe het in de praktijk vaak gaat. “Een cliënt reed met een in Duitsland verzekerde auto. Deze auto werd gestolen.” Het slachtoffer meldde vervolgens de schade bij zijn verzekering, die daarop een schadeformulier terugstuurde. “Hij heeft daarop vlug alles ingevuld en de papieren teruggestuurd. Hij wachtte daarna op de uitbetaling door de verzekering.”

Maar er gebeurt niets. “Hij had namelijk op het formulier objectief foute informatie ingevuld. Hij had verkeerde gegevens ingevuld bij de vragen ‘hoeveel kilometers heeft de auto gereden?’, en bij het aantal doorgevoerde reparaties.”

De verzekering gaat er in zo’n geval vanuit dat je willens en wetens de hoogte van het uit te keren bedrag hebt willen beïnvloeden, vertelt Van den Hurk. “Volgens de Duitse wet is de verzekering in geval van opzet niet verplicht om uit te betalen.” En dat kan ook gebeuren wanneer je iets invult, terwijl je er eigenlijk niet zeker van bent of dat klopt. “Handelt men bij het invullen grof nalatig, dan kan dit ertoe leiden dat de verzekering een stuk minder of zelfs helemaal niets uitkeert.”

Zorgvuldig invullen

De advocaat noemt het voorbeeld van de gestolen auto waarbij de gereden kilometers niet correct waren ingevuld. “De rechtspraak in Duitsland tolereert onder bepaalde omstandigheden maximaal een afwijking van 10%, wanneer de auto boven de 100.000 kilometer op de teller heeft staan.” Het onbewust of bewust verkeerd invullen van een schadeformulier kan dus duur uitpakken. “Dat hebben veel mensen niet goed in de gaten – en dit geldt voor alle soorten verzekeringen.”

Hoe je dit kunt voorkomen? “Zo zorgvuldig mogelijk het formulier invullen. En wanneer je iets niet zeker weet, dan is het handig om hier eerst zelf meer informatie over in te winnen.”

Weet je dankzij dit artikel meer over Duitsland? Deel het met je collega's en vrienden:

Artikel door:

STRICK biedt Nederlandse ondernemers die in Duitsland zaken (willen) doen of een dochteronderneming willen opstarten, alomvattend juridisch en fiscaal advies.
Aanmelden voor de nieuwsbrief: `Tax & Law Ticker´